Križni put na Đubrane u župi Potoci

Jedanaesti put pete korizmene nedjelje u župi Potoci organizira se veliki Križni put na Đubrane. Neki ovaj put danas koriste za rekreaciju tijela, a neki za rekreaciju duha.

Đubrani su poznati ne samo po Đubranskim mučenicima iz turskoga doba, nego i iz vremena Domovinskoga rata. Ovuda je vodio “Put spasa”, koji je bio jedini izlaz u slobodu za stotine Bjelopoljca koji su bili u ratnome okruženju.

“Put spasa” vodio je preko Vojna, Đubrana, Graba, Plužnog Doca, Vejzovića, Podivačja, Goranaca, Mostara, zapadne Hercegovine prema Dalmaciji.

Ideju za postavljanje postaja Križnoga puta pokrenuo je župnik don Jakov Renić 2006. godine. Tada je u dužini od 4,5 kilometra postavljeno 14 drvenih križeva koji su s vremenom dotrajali te su zamijenjeni 2013. godine betonskim križevima.

Đubrani su malo, danas raseljeno, mjesto na Raškoj Gori. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća u ovome selu bilo je oko 250 stanovnika, imalo je i školu. U ovom raškogorskom selu danas živi tek 12 stanovnika. Većina nekadašnjih mještana odselilo se u Mostar i u obližnje Vojno.

Nakon Drugoga svjetskog rata Raška je Gora imala oko 1500 stanovnika. Prema službenom popisu stanovništva iz 1991. godine Raška Gora (bez Vojna) imala je 236 stanovnika. Nalazi se između planine Čabulje i rijeke Neretve. Graniči sa selima Vrdi i Goranci. Prostire se na relativno velikoj površini i sastoji se od više zaselaka: Domazeti, Sirge, Podivačje, Željetuša, Trolokve, Vukovine, Prikoje, Vituša, Kruševica, Veliki Dolac, Vezovići, Plužni Dolac, Povine i Orašine koji pripadaju župi Goranci, a zaseoci Vojno, Đubrani i Bučići od 1935. godine župi Potoci.

Pozivamo i ove godine sve Raškogorce i Bjelopolce u nedjelju 2. travnja 2017. u 14 sati, da pobožnošću Križnoga puta častimo Kristovu muku i zahvalimo Bogu za sve milosti koje nam iskazuje na našim osobnim i povijesnim križnim putevima.