Korona-statistike

Foto: asianews.it

Kao što je poznato, u Italiji nije bilo javnih slavlja svetih Misa tijekom prve faze pandemije. Stoga je zanimljivo vidjeti znamenke gledanosti liturgijskih slavlja na televiziji. Svakodnevnu Papinu Misu na državnoj televiziji iz dana u dan gledalo je milijun i pol ljudi. Križni put na Veliki petak pratilo je 8 milijuna, a jednako toliko vjernika gledalo je i Uskrsno bdjenje. Na Uskrsnoj je Misi virtualno sudjelovalo 15 milijuna talijanskih katolika, dok je apsolutan rekord Papin blagoslov Urbi et orbi koji je gledalo 27 milijuna Talijana.
To su samo Papine Mise. A gdje je tu još “mali milijun” Misa iz mnogih župnih crkava koje su preplavile internet. Neki su bili kreativni pa su svete Mise slavili s terasa i balkona župnih kuća kako bi ih što više ljudi moglo čuti i pratiti. Bogu hvala, nikomu nije smetalo.
Za kraj: dok je naš javni prostor preplavio slogan “ostanimo doma”, Talijani su se pokazali nešto optimističnijim. Svugdje su isticali: “tutto andrà bene!” – sve će biti dobro! Nadalačka poruka i u najtežim krizama. Apostol naroda, prije nego mu je odrubljena glava ovdje u Rimu, 67. godine, nadahnuto je pisao Rimljanima: “Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube” (8,28).

 

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju.

Izvor: Crkva na kamenu