Molitveni dan za Domovinu

Foto: KTA

BOBOVAC (KTA) – XXII. Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i XX. Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga i policijske strukture svih razina upriličeni su 21. listopada 2023., o obljetnici smrti kraljice Katarine Kosače Kotromanić na ostatcima drevnoga grada Bobovca pokraj crkve sv. Mihovila arkanđela, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska šezdesetak kilometara sjeverno od Sarajeva.
Prije svete Mise hodočasnici su u koloni uzišli pješice od rijeke Bukovice do grada Bobovca moleći krunicu i hodeći pitomim bosanskim uzvisinama okićenim u prelijepe jesenske boje. Uz izravni prijenos Radija Bobovca i Radija Herceg-Bosne te praćenje drugih medija, svečano euharistijsko slavlje pokraj obnovljene crkve u kojoj se nalaze smrtni ostatci nekoliko bosanskih kraljeva predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Osim generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije i drugih svećenika, u koncelebraciji su bili vojni kapelani iz BiH prevođeni generalnim vikarom mons. Željkom Čuturićem i predstavnici Vojnih ordinarijata iz Hrvatske na čelu s generalnim vikarom mons. Markom Medom i iz Slovenije predvođeni generalnim vojnim vikarom preč. Matejom Jakopićem.
Uz hodočasnike iz župa Vrhbosanske nadbiskupije i šire, na Bobovcu su se okupili vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH, policajci na svim razinama Federacije BiH, djelatnici Granične policije (GP), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Sudske policije Vrhovnog suda Federacije BiH i Zatvorske policije Federalnog ministarstva pravde. Sudjelovali su i predstavnici vlasti, diplomacije i vojni atašei Hrvatske i Mađarske.
Prvo misno čitanje i Molitvu vjernika čitali su članovi vojnih i policijskih postrojbi. Na kraju svete Mise riječi zahvale uputio je mons. Željko Čuturić. U skladu s dosadašnjom tradicijom, zamjenik ravnatelja Kazneno-popravnoga zavoda Zenica gosp. Ivica Dujmović uručio je sliku Posljednje večere, rad zatvorenika u spomenutom Domu, župniku obližnje župe Borovica vlč. Vladi Vrebcu koji je, sa svojim župljanima, uvijek spreman pomoći u ovakvim prigodama. Zapovjednik straže gospodin Slaven Tadić predao je također sliku Posljednje večere župnom zboru župe iz Žepča koju je preuzela s. Jelena Lončar. Nakon završnog misnog blagoslova svi zajedno su izmolili Molitvu za Domovinu. Prije i nakon misnoga slavlja svirao je Puhački orkestar Oružanih snaga BiH. Nakon misnog slavlja vojska je sve nazočne ugostila vojničkim grahom pod šatorima uz rijeku Bukovicu podno Bobovca.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA