Stotnik sa sedam darova

Foto: Cnak

MOSTAR – U Mostaru na Bijelome Brijegu u župi sv. Tome Apostola u 9. nedjelju kroz godinu, 29. svibnja 2016. u 10.00 sati slavljena je sv. Misa pod kojom je polaznicima prvoga razreda srednjih škola podijeljen sakrament sv. krizme. Bilo je dvadeset i osam kandidata: osamnaest muških i deset ženskih. Za sv. potvrdu pripremao ih je župnik don Krešo Puljić. Velika crkvena dvorana – Oratorij sv. Tome – primila je sve krizmanike i njihove roditelje s kumovima i sve redovite sudionike nedjeljne sv. Mise.

U koncelebraciji s biskupom Ratkom, i sa župnikom don Krešom, bili su mostarski dekan i katedralni župnik msgr. Luka Pavlović; don Mihovil Zrno, umirovljenik u Domu, redoviti pomoćnik u župi; don Marin. Jedan je krizmanik vlastitim sastavom pozdravio biskupa, a krizmanica je uručila biskupu zahvalu – uokvirenu sliku s križem u koji je upisano sedam najvećih čovjekovih vrijednosti: Istina, Život, Svetost, Milost, Pravda, Ljubav, Mir.

Stotnikova kuća i duša. Nakon Evanđelja po sv. Luki (7,1-10) biskup je protumačio susret između rimskoga stotnika i Gospodina Isusa u ključu sedam darova Duha Svetoga. U vrijeme Isusova javnoga djelovanja satnik rimske satnije, nepoznata imena i podrijetla, boravio je u Kafarnaumu, glavnom gradu Galileje, iz sigurnosnih razloga, u „mirovnoj misiji“. Čim je premješten na ovu novu vojnu službu, nastojao se sprijateljiti sa Židovima ne samo u Kafarnaumu, nego i u cijeloj Galileji. Uzajamno poštovanje razvijalo se bez smetnje i prigovora. Štoviše, zavoljeli ga Židovi, a i on njih. Čak im i sinagogu sagradio da ih uvjeri da im dobro želi, samo da u zemlji vlada skladan mir i potreban red za koji je on zadužen u ime Rimskoga cara. Najprije preko židovskih poglavara pozvao je Isusa da mu izliječi bolesna slugu, a onda se predomislio i preko svojih osobnih prijatelja poručio Isusu da se ne muči i ne dolazi jer on nije dostojan primiti ga u svoju pogansku kuću. Dosta je jedna Isusova riječ, na daljinu, i sluga će njegov biti zdrav. Jer i on kao časnik zna što znači u vojsci posluh i disciplina. Isus ga pohvalio i kao vjernika i kao vojnika. Crkva njegove riječi izgovara u najsvetijem trenutku sv. Mise, pred samu sv. Pričest: Gospodine, nisam dostojan… Primio od Isusa dvostruku nagradu: izvrsnu pohvalu i potpuno ozdravljenje sluge. Jedan od zapaženijih subesjednika Isusovih, iako se nije osobno ni susreo s Isusom, i jedan od svjetlijih likova u Evanđelju. A po izrazima vjere koju je pokazao u Isusa nije mu bilo ravna ni u svemu Izraelu. Ovaj je stotnik imao svih sedam darova Duha Svetoga u početnu stupnju, i u naravi i u ponašanju svome:

Mudar: Jednako želi zdravlje i svomu slugi kao i svomu sinu i kćeri i ženi. A mogao je, prema tadašnjemu zakonu i običaju, slugu prodati i novoga kupiti po jeftine denare na bilo kojoj tržnici Rimskoga carstva.

Razborit: traži lijeka za slugu svoga. Angažira Židove. Čuje za Isusa i za nj se razborito opredjeljuje. I uspijeva.

Znanje: ima opće kulturno znanje. Počeo je proučavati židovski zakon čim je bio imenovan na novu službu. Služi se tim znanjem na najbolji mogući način. Za dobro svih ljudi.

Savjetu se daje: traži mišljenje od Židova kako mir u zemlji stvoriti i traži savjet od svojih prijatelja koji mu se stavljaju na raspolaganje. I postiže što je želio.

Hrabar: odlučuje se poći k Isusu da izmoli zdravlje za slugu svoga. Bila je to smjelost da se on kao poganin obrati Židovu iscjelitelju da mu izliječi kućnoga slugu.

Pobožan: gradi sinagogu Židovima u Kafarnaumu, u koju je i Isus zalazio.

Bogobojazan: Boji se da mu Isus uđe u kuću, jer će se opoganiti, zato šalje delegaciju da mu prenese stotnikovu vjeru: Isus može izliječiti slugu i iz daljine!

Ovaj stotnik već na naravnoj razini pokazuje darove Duha Božjega. Pa da nije takav, ne bi mu Crkva uzela iz usta riječi i stavila ih u usta svakoga vjernika koji ih izgovara prije same sv. Pričesti već dvije tisuće godina.

Ovaj je stotnik, velim, primio darove Duha Svetoga i prije krštenja, kao što je i onaj drugi rimski satnik, imenom Kornelije, primio Duha Svetoga dok je Petar tumačio Isusov i Duhov događaj, tj. prije nego mu je Petar podijelio sakrament krštenja (Dj 10,46-48).

Krizmanici su u sakramentu sv. potvrde glasno i jasno, svjesno i slobodno potvrdili ono što su u vjeri primili u krštenju prije šesnaest godina, kada su njihovi roditelji i kumovi mjesto njih odgovarali. Ovdje još na poseban način sakramentno dodano i sedam velikih darova: četiri koja se odnose na ljudski razum: mudrost, razbor, znanje, savjet, a tri na ljudsko srce: jakost, pobožnost i bogobojaznost.

Krizmanici, današnji primljeni darovi Duha Svetoga pratili vas kroz sve labirinte vašega života!

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM