150. godina od dolaska sestara milosrdnica u Mostar

Foto: Cnak

MOSTAR – Povodom obilježavanja 150. godina od dolaska sestara milosrdnica u Mostar priređen je bogat i raznovrstan program. Proslava je započela 5. studenoga 2022. u velikoj katedralnoj dvorani u 19 sati predstavom “Kraj nazaretskog studenca” autorice s. Bernardine Horvat, u režiji Roberta Pehara.
Nakon predstave uslijedila je skladba “Tko je ona velika žena” prema tekstu s. Lujze Kozinović. Pjesmu je glazbeno obradio don Dragan Filipović, a izvela je klapa “Trs”. Prvi dio programa završio je skladbom “Sva si lijepa” u izvedbi spomenute klape pod vodstvom Filipa Miloševića.
Drugi dio programa započeo je 6. studenoga svečanom svetom Misom u 11 sati u mostarskoj katedrali koju je predvodio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski uz koncelebraciju više svećenika. Liturgijsko slavlje uzveličao je mostarski katedralni zbor.
Na proslavu ove obljetnice pristigle su: poglavarica sestara milosrdnica s. Miroslava Bradica i njezina zamjenica, zatim provincijalna poglavarica Provincije Majke Divne – Sarajevo i provincijalna poglavarica Provincije Gospodinova Navještenja – Split te velik broj sestara Provincije Majke Divne i sestre iz drugih provincija. Na svetoj Misi sudjelovale su i sestre drugih družbi i vjernički puk.
U prigodnoj homiliji biskup Petar istaknuo je kako u “zahvalnosti srca” Gospodinu prinosi ovu svetu Euharistiju “za svaku sestru milosrdnicu koja je djelovala bilo ovdje u Mostaru i na području Mostarsko-duvanjske biskupije ili kasnije u Trebinju i na području Trebinjsko-mrkanske biskupije”.
Kroz herojsko svjedočenje i žrtvu braće Makabejaca, što smo čuli u prvom misnom čitanju prepoznajući isto u životu i djelu sv. Vinka Paulskoga, kao središnja misao i poruka homilije pojavljuje se motiv nade. Ne misli se na onu nadu koju svojim ljudskim silama možemo postići, nego “našu nadu ulijeva nam Kristovo uskrsnuće”, naglasio je biskup Palić i dodao kako je potrebno “plamenom milosrđa i djelima ljubavi prožeti svijet Božjom ljubavlju i podržavati nadu”! Podsjetio nas je kako je “upravo to bilo glavno obilježje života i djelovanja sv. Vinka”, a time i svih onih ustanova koje se nadahnjuju na njegovoj duhovnosti. “Više nego ikada naše društvo danas treba veliku zalihu nade, jer su beznađe i očaj posvuda”, istaknuo je biskup.
Nakon misnoga slavlja uslijedila je svečana akademija u katedralnoj dvorani, a sve prisutne pozdravila je provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Provincije Majke Divne s. M. Vinka Bilješko. Pjesmu pod nazivom “Šest milosrdnih sestara” prema tekstu fra Petra Bakule interpretirao je Robert Pehar.
Prigodno predavanje na svečanoj akademiji održao je najprije biskup mons. Petar Palić s naslovom “Mi pak harne, zahvalne Ocu bud’mo sve. Sestre milosrdnice u mostarsko – duvanjskoj biskupiji”. Nakon predavanja uslijedila je skladba “Srce, vrelo ljubavi” u izvedbi sopranistice Katarine Barbarić i klapa “Stretta” i “De capo”. Autorica teksta je s. Bernardina Horvat, pjesmu je uglazbio don Dragan.
Predavanje s nazivom “Prinos sestara milosrdnica razvoju kulture i školstva u Mostaru” održala je s. Elvira Lovrić koja je javnosti predstavila nepoznate i manje poznate činjenice iz života i djelovanja sestara milosrdnica u Mostaru. Uslijedila je skladba “Moja lađa” koju je izvela profesorica Monija Jarak, pjesmu je uglazbio Ivan pl. Zajc.
“O poeziji sestre Bernardine Horvat” naslov je predavanja profesorice Ivone Baković. Pjesmu “Koprena od snijega”, autora Petra Preradovića, uglazbio je Ivan pl. Zajc. Skladbu je izvela sopranistica Mia Anić te klape “Stretta” i “De capo” uz klavirsku pratnju profesorice Marijane Pavlović. Predavanje “Ilustrirane hagiografije u književnosti za djecu i mladež” imala je profesorica Marija Vasilj koja je predstavila prigodne ilustrirane knjižice o sv. Vinku Paulskom, sv. Lujzi de Marillac i sv. Katarini Labure izdane prigodom obilježavanja obljetnice.
Za kraj programa katedralni mješoviti zbor “Marija” uz pratnju s. Matee Krešić izveo je skladbu “Raduj se, Družbo cijela” koju je uglazbio don Dragan Filipović prema tekstu s. Bernardine Horvat.
s. Josipa Ćosić

Izvor: Crkva na kamenu