O nama

Crkva na kamenu je pastoralno-informativni list hercegovačkih biskupija. Ovaj mjesečnik osnovao je biskup Pavao Žanić 1980. godine. Pojavak ovoga lista bio je velika novost u onom razdoblju komunizma. Vjernici su ga dočekali s radošću jer su u njemu mogli pročitati mnoge poučne članke za svoj vjerski i narodnosni život. Osim toga, bilo je i tekstova koji su se osvrtali vrlo kritički na neke nedolične pojave u tome društveno-političkom sustavu. I za vrijeme Domovinskoga rata odigrala je veliku ulogu postavši “krvavom kronikom” hrvatskoga naroda koji se branio na svome vjekovnom prostoru.

Temelje je oblikovao prvi glavni urednik dr. don Ivica Puljić do 1985., a zatim dr. don Ante Komadina do 1999. godine. To su ujedno i dva razdoblja ovoga lista. Treće razdoblje dolazi sa sadašnjim glavnim urednikom dr. don Božom Golužom. On kao sveučilišni profesor povijesti unosi postupno izvjesne preinake u Crkvu na kamenu. Temeljna preinaka vezana je za sadržaj, u kojem dominiraju analitičko-kritički tekstovi, a potom za format, broj stranica i grafičko-tehničko uređenje koje je išlo od djelomičnoga uvođenja kolora do realizacije kolorne tehnike u cijelome listu. Ovakvu koncepciju nameće vrijeme u kojem živimo, a osim toga i mnoge nevolje hrvatskoga naroda koje su nadošle u jatima dolaskom nametnutoga diktata iz Daytona na naše prostore. Uz glavne urednike zapaženu novinarsku i lektorsku ulogu kroz dugo godina imao je  don Ilija Drmić. Uz glavnoga urednika danas u uredništvu rade Dragana Zovko, prof., kao tajnica, a ujedno vrši i prijelom tekstova, te Martina Arapović, prof., kao lektorica.

List je 1983. godine pokrenuo i svoju biblioteku, u kojoj je do sada objavljeno 140 knjige raznovrsna sadržaja.

Kada se sve ovo ima u vidu, možemo govoriti o teološko-književnom i povijesnom krugu što se začeo i rodio s pokretanjem ovoga lista.