Nezaboravno hodočašće u Lurd

Foto: Cnak

SUTINA / RAKITNO / POSUŠJE – U nedjelju, 16. rujna 2018., dogodio se uzbudljiv i sretan naš hodočasnički polazak iz župe sv. Ante u Sutini u glasovito svetište Majke Božje u Lurdu, u Francuskoj. Domalo su nam se pridružili hodočasnici ili možda bolje vozočasnici iz župe sv. Ivana Krstitelja u Poklečanima, a stigavši u Posušje, eto nam suputnika iz našega dekanatskog i općinskog središta, koji će s nama iz dviju župa Rakitna vožnjom, molitvom, pjesmom, pa i hodom, častiti i slaviti Majku Božju – Gospu Lurdsku. Na ovom hodočašću bilo nas je 42 hodočasnika, 2 vozača i 2 vodiča: pročelnik Teološkoga instituta u Mostaru i župnik Jablanice i Drežnice dr. don Marko Šutalo i moja malenkost u službi sutinskoga župnika.
U utorak, 18. rujna, u 22 sata došli smo u Lurd. Već smo u noći nešto nazreli i vidjeli u tome gradu, ali tek smo sutradan, u srijedu 19. rujna, dobro odmorni krenuli za onim duhovnim blagom radi kojega smo i došli. Te srijede, 19. rujna, imali smo svetu Misu u kapelici Crux Gloriosa. To je poseban doživljaj slavlja ovih svetih otajstava, što ih mi slavimo svakoga dana, napose blagdanima i nedjeljama. Poslije Mise uslijedio je obilazak crkava u svetištu i Gospine špilje. Sudjelovali smo i na klanjanju pred Presvetim Sakramentom, kada smo imali prigodu očitovati svu svoju nutrinu Bogu po Gospi, našoj dragoj Majci. Pohodili smo Isusa i u podzemnoj bazilici pape Pia X. Popodne imali smo mogućnost kupanja u svetoj vodi. Poseban i nezaboravan doživljaj zbio se uvečer u 21 sat kada smo bili dionici procesije sa svijećama i moljenja krunice. Za vrijeme te krunice pred 30.000 vjernika izmolili smo dvije Zdravo Marije i otpjevali kiticu pjesme Sred te se pećine na svome hrvatskom jeziku. Kako je lijep i veličanstven doživljaj u Lurdu moliti i pjevati na hrvatskome jeziku! Crkva je Majka svih naroda!
Drugoga dana našega boravka na ovome svetom mjestu, u četvrtak 20. rujna, opet smo slavili svetu Misu u kapelici Crux Gloriosa. Nakon Mise obavili smo pobožnost Križnoga puta na brdu u samome Lurdu. Popodne omogućena je osobna pobožnost s kupanjem u svetoj vodi onima koji nisu uspjeli doći na red dan prije. Posebno dojmljivo je obilaženje Bernardičine rodne kuće i sela, koje vjerno odaje starinu i oslikava tadašnje stanje, život, rad, običaje. Uvečer smo ponovo sudjelovali u procesiji sa svijećama i moljenjem krunice.
I trećega dana, u petak 21. rujna, slavimo Misu povezano s jutarnjom molitvom, a ovoga puta u Gospinoj špilji s početkom u 7,30 sati. Mnoštvo vjernika iz svih krajeva svijeta u Špilji, a Misa na hrvatskome jeziku. Milina je slušati taj jezik kao i šum rijeke Gave i glasove Neba.
Naš hodočasnički program zaustavio nas je u ponedjeljak, 17. rujna, u gradu Padovi, koji je nama poznat po sv. Anti Padovanskom i sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. U ovaj grad stigli smo u 7 sati. Najprije smo se malo odmorili, a potom slavili Misu u Svetištu sv. Leopolda. Poslije Mise obišli smo svetište sv. Leopolda, pohodili i baziliku sv. Ante Padovanskog, gdje smo se pomolili Bogu po zagovoru ovoga svjetskoga sveca, koji je zaštitnik više naših crkava u Hercegovini, a jedna od njih jest i naša crkva u Sutini.
Nakon obilaska Padove u popodnevnim satima uslijedio je nastavak putovanja prema gradu Santo Stefano pokraj San Rema. Tu smo prenoćili. Doručkovavši u tome turističkom gradu, uputili smo se 18. rujna prema čuvenome Avignonu u Provansi u južnoj Francuskoj na lijevoj obali rijeke Rone. Za nas je zanimljivo razdoblje života i djelovanja papa u ovome gradu. Posjetivši još nekoliko mjesta uslijedilo je putovanje prema Milanu, gdje smo razgledali gotičku katedralu iz 14. st. i sjetivši se Milanskoga edikta, kojim je Crkva dobila slobodu djelovanja, uputili smo se kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku u svoje drage krajeve, gdje smo stigli 23. rujna.

Izvor: Crkva na kamenu