Izložba “Stepinac – Put svetosti” otvorena u Gorici

GORICA-SOVIĆI – Pred brojnim ljubiteljima  kulture 26. travnja 2017., u galeriji u Staroj kapeli u Gorici otvorena je izložba “Stepinac – Put svetosti 1898.-1960.-1998.-2016.”. Izložbu su priredili Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Družba “Braća hrvatskog zmaja”, Ogranak Matice hrvatske Osijek, Općina Grude, Bratovština Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika Gorica i Ogranak Matice hrvatske Grude.

O izložbi su govorili gosti iz Osijeka. Program je vodila Zorana Grizelj, dok je kantautorica Lucija Zovko otpjevala dvije pjesme uz pratnju gitare. Izvedbe su bile kvalitetne tako da je Lucija već dobila poziv za gostovanje u Osijeku.

O ovoj sjajnoj izložbi i suradnji Osijeka i Gruda govorili su gosti iz Osijeka i to uime Matice hrvatske Osijek Ivica Završki (čija je majka iz Gorice), prof. dr. sc. Antun Tucak sa Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera Osijek, koji se emotivnim riječima, kao rođeni Gruđanin (iz Sovića), obratio nazočnima s par prigodnih riječi. Kao pravi domaćin i ravnatelj Hrvatske franjevačke arheološke zbirke Sv. Stjepana Prvomučenika nazočnima se obratio i fra Vinko Mikulić riječima dobrodošlice. O samoj ideji izložbe i njenoj realizaciji kao i o samom kardinalu Stepincu nekoliko stručnih i inspirativnih misli s nazočnima je podijelio mons. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, biskupski vikar za pastoral grada Osijeka i predavač na nekoliko fakulteta.

Ova izložba ostaje otvorena idućih sedam dana u Galeriji u Staroj kapeli u Gorici i svakako je preporuka za sve one koji nisu mogli biti na Otvorenju da iskoriste mogućnost i vide ovu vrijednu izložbu.