Pogrješan ton

Il Sismografo, 5. V. 2022. – Sutradan nakon Papina intervjua, tj. 4. svibnja, u komentaru koji potpisuje Odjel za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata, na čelu s mitropolitom Volokolamska, Hilarionom, stoji ova izjava: “Žalosno je što je mjesec i pol dana nakon razgovora s patrijarhom Kirilom, papa Franjo odabrao pogrješan ton da prenese sadržaj ovog intervjua. Malo je vjerojatno da takve izjave mogu pridonijeti uspostavljanju konstruktivna dijaloga između Rimokatoličke Crkve i Ruske pravoslavne Crkve, što je posebno potrebno u ovom trenutku”.
* Osvrt: Hilariona Volokolamskoga ne pogađa Papin sadržaj, nego disonantan ton. Koliko je samo osjetljiv na Papine rečenične tonove, a nije osjetljiv na Putinove svakodnevne tutnjave zrakoplovima nad Ukrajinom, na nemilosrdna bombardiranja po ukrajinskim gradovima istoka i zapada, na sustavna raketiranja civilnih ciljeva na sjeveru i jugu, na zvučna granatiranja mariupoljske Čeličane, simbola herojskoga otpora svim vrstama tonova, na ruska teroriziranja ukrajinskoga stanovništva koje je još ostalo u zemlji!
Vatikanska je diplomacija tražila načina i prije ruske ratne agresije na susjednu Ukrajinu i bilo je govora da bi do susreta moglo doći oko Uskrsa (katolički je Uskrs bio 17., a pravoslavni 24. travnja). Međutim, ratna invazija, koju je ruski predsjednik započeo 24. veljače, a patrijarh ga u stopu pratio, sve je planove izmijenila. Ali diplomacija nije mirovala dok nije pronašla zgodu i mjesto da se susret omogući. I dogovoreno je da to bude polovicom lipnja u Jeruzalemu. U međuvremenu, bio je 40-minutni razgovor na daljinu 16. ožujka, zatim mjesec i pol dana poslije Papin intervju talijanskom dnevniku, neugodne riječi koje su se mogle čuti i pročitati na Odjelu Patrijarhata za odnose s inozemstvom, pa je za sada sve zaustavljeno. I Bog zna kada će biti uspostavljen “konstruktivan dijalog između Rimokatoličke Crkve i Ruske pravoslavne Crkve”, kako veli Hilarion.