A gdje ćeš ti za advent?

Foto: https://unsplash.com/

A gdje ćeš ti za advent?
– Zar ima neko posebno mjesto?
– Da. Ti kao da nisi čuo!
– Pa ne znam na što misliš.
– O adventu.
– Dobro, ali kakvom adventu?
– O onome što se nudi po sajmovima ne bi li ljudi pokušali uhvatiti neponovljivo iskustvo, najpopularnije destinacije, najljepše selfije, najukusnije jelo, naj, naj, naj…
– Zar je to advent?
– O takvom adventu svi govore posljednjih godina.
– Ali gdje je nestalo vrijeme priprave za slavlje, oni neposredni trenuci tišine, malena ljudska odricanja, puno dobrih djela, iščekivanje božićnoga jutra?
– Ne znam.
– Zar smo vrijeme priprave, poput vremena zaručništva i zaruka prije braka, zamijenili s pirom koji traje gotovo pedeset dana? Zar je blještavilo šarenih lampi i priča o nečemu što se dobro reklamira zamijenilo evanđeosku poruku o rođenju Sina Božjega pa se prestalo govoriti o pripravi za božićne blagdane? Zar je to sve vrjednije od onoga što se događa u badnjoj noći? Zar se u ime slavlja slavljenik izgurao iz cijele priče pa se više ne smije spomenuti ni u nazivu i govori se o nekom x-massu?
– Nekima jeste, nekima nije.
– Mene ne zanimaju ti neki, zanima me što je s tobom?
– Još se lomim, ali ima vremena do Božića.
– I ima i nema. Nemoj dopustiti da te i ovaj Božić iznenadi.
– S čime će me iznenaditi?
– S tim da prebrzo dođe i prođe, a ti možda nećeš to ni primijetiti. Ako ne budeš sam shvatio važnost evanđeoske poruke o proslavi rođenja Sina Božjega ovi sveti dani došašća bit će ti samo jedni u nizu. O tebi ovisi hoće li Boga biti u Božiću ili će ti biti dovoljna samo priča o dugim i često iscrpljujućim danima slavlja, prepunim trpezama hrane i beskorisnim darovima koji uglavnom nikome ne trebaju. Najveći dar je besplatan – Bog se rodio i rađa se zbog tebe i za tebe. A ti kreni na vrijeme s pričom o radosti koju donosi Isusovo rođenje ili pričekaj neku reklamu koja će ti dati upute o savršenom veselju uz ove adventske dane bez Boga i njegove milosti.
fra Zvonko Benković

Izvor: Crkva na kamenu/IKA