Drinske mučenice

Danas slavimo spomen smrti pet časnih sestara, poznatijih u narodu kao Drinske mučenice. Ubijene su poslije mučenja od srpskih četnika 15. prosinca 1941. u Goraždu, u vrijeme četničkoga masakra nad 8000 Hrvata i Bošnjaka Podrinja. Dvije sestre bile su Hrvatice, dvije Slovenke i jedna Austrijanaka. Najmlađa je imala 29 godina, a najstarija 76 – poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica,  48 godina), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijanka, 76 godina), s. M. Krizina Bojanc  (Slovenka, 56 godina), s. M. Antonija Fabjan (Slovenka, 34 godina) i s. M. Bernadeta  Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 godina).

Zloglasno mjesto Pale pokraj Sarajeva poznato je javnosti kao snažno četničko i logističko uporište u posljednjem ratu odakle je četiri godine srpska vojska terorizirala i ubijala građane Sarajeva. No to je i mjesto gdje su katoličke časne sestre Družbe kćeri Božje ljubavi imale prije Prvoga svjetskog rata svoj Marijin dom s kapelicom Majke Divne, te školu koju su uz katoličku, pohađala pravoslavna i muslimanska djeca. Škola je djelovala do stvaranja prve Jugoslavije kada je velikosrpski kraljev režim zabranio njezino djelovanje. Sestre su ostale na Palama skrbeći za bolesne i siromašne, bez obzira na nacionalnost.

Bosanski su četnici 11. prosinca 1941. opkolili samostan, te zarobili časne sestre i svećenika Franca Meška kojeg su nacisti s brojnim drugim svećenicima potjerali iz Slovenije. Sve njih počeli su voditi prema Goraždu, gdje je upravo na djelu bio pokolj Hrvata i Bošnjaka Podrinja, o čemu svjedoči rođeni Goraždanin don Anto Baković. Put od 65 km trajao je danima. Dok su svećenika pustili, časne sestre su zatvorili u jednu prostoriju, s namjerom da ih siluju i obeščaste.

Predvečer 15. prosinca u Goraždu, opijeni alkoholom i potocima krvi zaklanih koji su tekli Drinom, došli su u sobu te ih počeli udarati i trgati odjeću sa njih. Sestra Jula Ivanišević naglo je otvorila prozor i uz povik: “Isuse, spasi nas!” skočila u noć. Isto su učinile i druge sestre slijedeći Julin primjer. Budući da visina nije bila velika, nisu poginule na mjestu, nego polomile udove i ostale ležati.

Četnici su pojurili iz kuće u noć, te ih izboli noževima dok su polomljene ležale na hladnom podrinjskom tlu, te ih odvukli do obala Drine gdje su ih ostavili. Jedna od sestara, sestra Berchmana koja je tada imala 76 godina, ostala je na životu i došla do sela u blizini Carevih voda. Ondje su je ljudi primili i počeli liječiti, no četnici su to saznali i 23. prosinca je zaklali.

Jednoj djevojci u selu su naredili da od njenog habita napravi četničku zastavu s mrtvačkom glavom.

Tako su svoj život završile vjerne i bogobojazne kršćanske duše, časne sestre s Pala pokrajSarajeva. Blažene Drinske mučenice beatificirane su 2011. u Sarajevu.

U međuvremenu, u Srbiji je rehabilitiran četnički pokret, a Draža Mihajlović proglašen jednim od prvih antifašističkih boraca u Europi.

Izvor: Crkva na kamenu/Narod.hr