Korizma očima vjernika

Foto: www.pixabay.com

Kada dođe vrijeme korizme, prvo što nam padne na pamet jest post i odricanje. Umjesto odricanja od zavisti, ljubomore, sebičnosti, sebeljublja i slično, mi se uglavnom odričemo  alkohola, cigareta, kave, slatkiša… No, može li se takva vrsta odricanja nazvati odricanjem u ime i čast našega Gospodina ili je to samo kratkoročno odricanje od naših poroka i individualnih užitaka.

Ipak za vrijeme korizme mi se rijetko odričemo svojih ljudskih slabosti. Draže nam je prestati pušiti ili ne jesti meso i slatkiše kako bismo barem malo “popravili zdravlje i liniju”. Svi ćemo se složiti da takva odricanja zapravo ipak radimo za sebe same, a ne za ime Isusovo. Njemu bi sigurno bilo draže da se dublje zagledamo u  svoje srce i dušu  te da slijedimo njegov put, što zasigurno nije lako. Nije lako živjeti za druge, pomagati potrebnima, izlagati se porugama i ponižavanju, a  korizmeno se vrijeme upravo oslanja na 40 dana koje je Isus proveo posteći u pustinji.

Kada govorimo o postu, većina nas ne misli na post o kruhu i vodi, nego post bez mesa i mliječnih proizvoda, a svi znamo da se tada baš lijepo najedemo ribe, pite od krumpira i drugih ugodnih jela.

S druge strane, duh korizme jest milosrđe, pokora, post, molitva  i naravno odricanje, ali odricanje od svih naših ljudskih slabosti kojih se teško rješavamo i koje teško sebi priznajemo, jer najteže je pogledati u sebe i sebe kritizirati, s čime inače nemamo problema kada su u pitanju drugi.

Vrijeme korizme jest vrijeme kada bismo trebali, više nego u bilo koje doba godine, zaviriti u svoje srce i preispitati svoju vjeru i svoje ljudske slabosti. To je vrijeme kada bi se kao kršćani trebali više potruditi da budemo bolji vjernici, ljudi, braća i sestre, kćeri i snovi, majke i očevi…

Također, vrijeme korizme jest vrijeme našega duhovnog čišćenja i pripreme za Uskrs. Važne sastavnice življenja korizmenoga vremena jesu i molitva, čitanje Biblije, Misa i križni put, te pomaganje potrebnima.

Korizma treba biti posebno vrijeme naše duhovnosti i vjere prema vječnom i uskrsnuću, a Sveto nam Pismo jasno kaže da korizmeni post i molitva ne će imati plodova ako nisu prožeti dobrim djelima.

Ivana Banović

Izvor: Crkva na kamenu