Osvrt sa SHKM-a

Krist je naša nada

“Krist – nada naša” (1 Tim 1,1) pod ovim geslom 30.000 mladih iz BiH, Hrvatske te mladih raseljenih u inozemstvu bilo je ujedinjeno u Kristu na susretu Hrvatske katoličke mladeži u gradu heroja – Vukovaru. Deseti jubilarni susret znakovito je održan u gradu koji je simbol stradanja i patnje ali još više simbol ustrajnosti i nade. Grad je vrvio mladim ljudima, 29. i 30. travnja. Takve lijepe prizore Vukovar ne pamti, potpuno drugačija slika od svih dosadašnjih! Taj vikend Vukovar je bio grad mladeži. Mladi su bili smješteni po župama Đakovačko-osječke nadbiskupije u obiteljima.

Slavonske obitelji otvorile su vrata svoga doma do tada neznatnim ljudima. Omogućili su im da osjete djela milosrđa, te dale priliku da mladi nauče kako takva djela istinski dijeliti u svojoj župi i obitelji.

Mladi naše župe, njih 50, zajedno sa župom Svetog Mateja iz Mostara te župom Svetog Ilije Proroka iz Stoca bilo je smješteno u Vinkovcima u župi sv. Euzebija i Poliona. Upoznali su najstariji grad u Europi, vidjeli kako Vinkovčani žive te upoznali njihovu kulturu. Nakon kratke okrjepe u obiteljima, mladi su se zaputili u župne crkve. Po prvi put u povijesti susreta mladi su program započeli u župama. U Vinkovcima se program nastavio i koncertom duhovne glazbe benda “Emanuel” na kojem su i naši mladi bili. Prepuna dvorana na jednu večer postala je mjesto veličanstvenog Božjeg silaska među okupljene mlade. Pružene ruke, osmijesi i suze radosnice te zajedničko slavljenje svjedočilo je njihovim otvorenim srcima za Duha Svetoga.

U nedjelju, 30. travnja, mladi su se okupili na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Na ovom mjestu posebnog pijeteta, zajedno su se pomolili s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama.

U tom ozračju zaputili su se u procesiji prema dvorcu Eltz. Stvorila se nepregledna kolona mladih koja je polako koračala. U procesiji su pjevali, molili i slavili Krista koji je naša nada. Mnoštvo natpisa župa iz cijele Domovine, mnoštvo naglasaka i osmijeha obojali su vukovarske ulice.

Vukovarci su izišli iz svojih domova, zaustavljali se i divili tom čudu, svoje divljenje nisu mogli skriti i nisu htjeli skrivati. Mahali su nepreglednoj rijeci mladih ljudi u mimohodu, pozdravljali ih s “Hvaljen Isus i Marija” i plakali od sreće. Njihovu sreću mladi su itekako osjetili. Neki su čak izlazili iz kolone kako bi zagrlili ganutu staricu i starca. Njihov Vukovar postao je grad mladeži, grad radosnih srca, pjesme, nade i budućnosti. Cijela javnost Lijepe Naše toga dana bila je uprta u njihov i naš grad.

Središte susreta bilo je misno slavlje koje je održano na uređenom dvorištu dvorca Eltz. Misu je predslavio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić u zajedništvu s mnoštvom biskupa i svećenika. U propovijedi osvrnuo se na današnje probleme mladih koji su izgubili povjerenje u ljude, institucije i politiku, te one koji zbog toga tonu u izolaciju, alkohol, drogu i napuštaju svoje domove. Poručio nam je kako smo potrebni svojoj Domovini. Hrvatsko društvo ne može postati bolje ako nema nas mladih koji će služiti općem dobru koje se postiže studiranjem, učenjem, marljivim i moralnim radom daleko od prizemne logike ovog svijeta.

U Domovinskom ratu, iskusili smo kako Bog nikad svoje ne ostavlja, a i sam grad Vukovar pruža snažnu poruku da iza svake kiše iziđe sunce. Nadbiskup Hranić je pozvao mlade da se otvore prema budućnosti, Kristovoj ljubavi i njegovom vodstvu slijedeći geslo Susreta “Krist, nada naša”.

Molitvom je ovo slavlje pratio i papa Franjo te je apostolski nuncij u Hrvatskoj kazao kako će Svetom Ocu prenijeti poruku da je u nedjelju u Vukovaru vidio jedan novi horizont koji čine hrvatski mladi katolici.

Nakon svete Mise, tijekom poslijepodneva, mladi su obilazili grad na Dunavu, sudjelovali na radionicama, molitvama i koncertima. Mladi naše župe pomolili su se za sve žrtve Vukovara kod Bijeloga križa. Potom su posjetili bolnicu iz koje je nakon pada obrane Vukovara, odvedeno i zatočeno 261 ranjenik od kojih je njih 200 mučki ubijeno na Ovčari.

Pri povratku, posjetili smo Katolički školski centar Don Bosco u Žepču. Nakon okrjepe upoznali su se s radom ove ustanove koju vode salezijanci koji se nadahnjuju vrijednostima kakve je imao sv. Ivan Bosco.

Bogati za još jedno predivno iskustvo, vratili su se svojim domovima u uvjerenju da će sve ponoviti u Zagrebu 2020. godine.

Nakon susreta u Dubrovniku – grada slobode preko Vukovara – Grada heroja, naša domovina je povezana kroz ova dva patnika, simbola stradanja, žrtve i nade. Od Vukovara, susret mladih se nastavlja do Zagreba – grada Svih Hrvata. Tamo nas čeka blaženi Alojzije Stepinac, suzaštitnik naše župe. Iako mladi podnose najveći teret gospodarske krize, ovakvi susreti šalju poruku nade u bolje sutra Lijepe Naše.

Marlena Trlin