Marijo, svibnja kraljice

Foto: Ružica Dodig - http://photos.geekatolik.com/

Svibanjske pobožnosti, odnosno izraženije čašćenje Djevice Marije tijekom mjeseca svibnja, stara je tradicija Crkve koja svoje korijene vuče još u srednji vijek.

Riječ je o pučkim pobožnostima koje su nastale tako da je narod nosio pred Djevicu Mariju bukete i vijence svježeg proljetnog cvijeća, htijući na takav način njezine kipove i slike još više uresiti. Pri tome su joj pjevali razne pjesme i molili marijanske molitve, napose molitvu krunice.

S vremenom se ta pobožnost ukorijenila u cijeloj Crkvi i predstavlja narodu vrlo drag oblik štovanja nebeske Majke.

Obično se pobožnost provodi po župama uz večernju Misu (odatle i naziv “svibanjske večernjice”), moleći krunicu, Lauretanske litanije, pjevajući marijanske pjesme i uz izlaganje i adoraciju pred presvetim oltarskim sakramentom.

Mjesec svibanj poklanjamo i posvećujemo Mariji kao izraz odanosti i poštovanja prema Majci našega Spasitelja i našoj vlastitoj Majci koja ničije molbe ne odbija jer u nama gleda svoju djecu. Marijina uloga u povijesti spasenja jest veličanstvena: Isus, Spasitelj i Sin Božji, rođen je od Presvete Marije radi našega spasenja. Bit vjere jest to da se Sin ne može odvojiti od Majke. Zato nam je ona važna u našem vjerovanju, kao posrednica naših molitava. Zato je važno ovu ljubav koju osjećamo pretvoriti u osobni susret s Isusom, njezinim jedinim Sinom i našim Spasiteljem. A da bi uistinu to ostvarilo valja slijediti ono što nas je poučio sluga Božji Ivan Pavao II., a to je da je Marija euharistijska žena. To znači da mi – svećenici i vjernici, kada slavimo i sudjelujemo na svetoj Misi molimo Mariju da nam pomogne primiti Krista kao što ga je primila Ona, koja je prvo svetohranište. I mi smo pozvani biti Kristovo svetohranište. To je ta istina tako jednostavna i tako duboka. Idemo prema Kristu zajedno s Gospom.

Neka nam u tome posebno pomogne molitva Krunice, jer su njezina otajstva vrlo jednostavna, i ujedno beskrajno duboka, i ona su otajstva našega života, osobnoga i života naših obitelji, naših gradova, naše zemlje, Crkve i svijeta.

Povjerimo Njoj da vodi naše korake ovim nestalnim zemaljskim životom, te da nam pomogne da budemo istinski prijatelji njezina Sina i odvažni graditelji njegova kraljevstvu u svijetu.

“To je, zapravo, mjesec u kojemu će kršćani u hramovima i u obiteljskim domovima gorljivije i srčanije uzdizati Mariji prinos svojih molitava i pobožnosti. To je ujedno mjesec u kome će više i  obilatije silaziti na nas darovi božanskog milosrđa.” (Papa Pavao VI.)

Marijo, svibnja kraljice

Marijo, svibnja kraljice,
ti Majko rajskog slavlja,
pred sliku tvoju ružice
na pozdrav svibanj stavlja.

O daj ga, daj blagoslovi
i sve nas, Majko, s njime,
te srca naša prizovi,
da tvoje slave ime.

Izvor: Crkva na kamenu/www.vjeraidjela.com