Sveti Luka evanđelist

Na današnji dan, 18. listopada, spominjemo se svetoga Luke. Bio je pisac trećega Evanđelja i Djela apostolskih, vjerni pratitelj svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako nije bio očevidac događaja što ih opisuje u Evanđelju, bio je dostojan i vjeran službenik evanđeoske poruke. Zato ga Crkva sa zahvalnošću slavi kao evanđelista, jednog od četvorice, koji nam po Božjem nadahnuću napisaše najdragocjeniju poruku.

Sveti Luka evanđelist nije bio jedan od apostola koji su pratili Kristov korak do muke i smrti na križu. Bio je poganin, nije poznavao Boga niti Riječ Božju. Pa ipak, doživjevši zahvat Duha Svetoga, koji ga u potpunosti obratio u novog čovjeka, postao je vrsni poznavatelj Krista i radošću nadahnuti navjestitelj Riječi koja znači Istinu.

Sveti je Luka bio rodom iz danas nemirima pogođene Sirije, prema Euzebiju, rodom iz Antiohije. Sveti Pavao, žarki obraćenik i gorljivi propovjednik Riječi, odabrao ga je za svog vjernog pratitelja i suradnika, u naviještanju Kristova nauka. Evanđelist Luka, iako ne proizašao iz izraelskog naroda, sa radošću je prihvatio povjerenu mu zadaću.

Sveti Luka je pratio sv. Pavla na njegovu putovanju u Rim o čemu nas izvještava u Djelima Apostolskim. S apostolom naroda bio je i sudrug njegova prvog tamnovanja u Rimu, ali isto je tako, trpio uz Pavla za vrijeme njegovih drugih okova također u Rimu kada su ga svi ostavili. Apostol sa žalošću piše Timoteju: “Jedini je Luka sa mnom” (2 Tim 4,11).

Luka se u Rimu vjerojatno susreo i s Petrom i s Markom, no na njega je ipak imao najveći utjecaj Pavao.

Ništa sigurno ne znamo o životu sv. Luke nakon Pavlove smrti. Sv. Epifanije ga je doduše učinio apostolom Dalmacije, Italije i Makedonije, sv. Grgur Nazianski evangelizatorom Ahaje, Metafraste, Egipta i Tebaide, no sve je to povijesno nepouzdano.

Sveti je Luka bio ljubljeni Kristov učenik iako Krista nije pratio dok je navještavao Riječ Života, no dobri ga je Učitelj nadahnjivao toliko da se u svakom njegovom retku ljepotom  Lukine nadahnute riječi može osjetiti okus Kristove prisutnosti. Luka nam kao evanđelist pripovijeda tajnu glasnika Gabrijela poslanog Djevici Mariji da navjesti Radosnu vijest ljudskom naraštaju: onda i danas. Jasno nam Luka opisuje i Kristovo rođenje u štalici, njegov dječji san u tvrdim jaslicam,a te opisuje vjerno pastire i anđele koji navještavaju radost spasenja rođenjem Mesije. Vođen Duhom Svetim Luka nas usmjerava i uči kroz više prispodoba nego drugi evanđelisti, a jednako opipljivo kako nam prenosi ugođaj Kristova rođenja istom nam živosti opisuje Njegov povratak Ocu u nebeski Dom – uskrsnuće i uzašašće.

Dar koji je Luka dobio primanjem “duhovnog obrezanja” ne zaustavlja se na Evanđelju već svojim perom i riječi on ulazi i u Djela Apostolska – povijest prve Crkve. Preko veličanstva Kristova uzašašća na Nebo, do neprocjenjivosti bogatstva silaska Duha Svetoga nad apostole u obliku plamenih jezika. Stavlja nam pred oči mučno kamenovanje prvog mučenika za Krista, svetog Stjepana, te još jače potpaljuje u nama vjeru u snagu Božjeg djela kada prenosi obraćenje svetog Pavla, sve apostolove kušnje i zamke, patnje i radosti kojih je Luka većinom bio djeliteljem.

Na kraju, sveti je Luka evanđelist bio živući dokaz opipljivosti Kristove snage koja prodire u kosti, mijenja čovjeku nutrinu, preoblači mu dušu. Nije nikada koračao uz Krista, niti mu je gledao u lice, no svjetlo je Njegove Riječi i Života radosno primio i prenosio drugima.

 

Izvor: Crkva na kamenu/Narod.hr