20. kolovoza

Svetomu Bernardu iz Jasne Doline (1090.-1153.)

Foto: CNA

Dragi sveti Bernarde!
Aristokrat. Rođen si 1090. godine u blizini Dijona u Francuskoj. Aristokratski Ti otac Tescelin i mati Aletta imali šest sinova i kćer Humbelinu. Ti treći po redu. Prošao si osnovnu i srednju školu odličnim uspjesima. Od djetinjstva si zadojen dvjema strujama duhovnosti: pobožnošću prema Malom Isusu i prema Gospi.

Opat. Godine 1111. stupio si u cistercite, strogi katolički red. Lako to, nego domalo ušla u samostan i sva Tvoja braća i ćaća, i još 23 rođaka! Svašta! Poslije tri godine izabran si za poglavara, opata, i vas dvanaestorica izabrala ste jednu samotnu dolinu, nazvanu upravo Jasna Dolina (Clairvaux), za svoje boravište. Postavši opat, takav ćeš ostati 38 godina koliko si svega vremena nakon toga i živio. Tu Ti je sva znanstvena i crkvena karijera.

Pomiritelj. Ali rast u krjeposti i poniznosti, ali zauzetost u stvaranju mira i jedinstva u Crkvi, e tu si nenadmašiv. Zauzeo si se i uspio si na koncilu u Sensu da bude osuđen Abelardo zbog svojih krivih doktrinarnih postavki. Godine 1130. u Rimu izbor Pape: jedna skupina kardinala izabrala Inocenta II. (1130.-1143.), a druga Anakleta II. (1130.-1138.). Ne znaš živ kojem bi se priklonio papstvu. Ali Tebe Duh nadahnuo da je Inocent onaj pravi. I Ti stao uvjeravati careve, kraljeve, prinčeve, kardinale, nadbiskupe po Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj. I mnoge doista i uvjerio. Samo nisi uvjerio Anakelta II., koji je preminuo naravnom smrću. A nakon njega izabran novi protupapa Viktor IV. koji je živio samo neko vrijeme 1138. godine. Malo Ti je lakše bilo kada je 1145. godine postao Papom jedan od Tvojih učenika iz Jasne Doline, Eugen III., koji je 827 godina poslije proglašen blaženim, 1872. Preminuo si u Gospodinu 1153. godine.

Pomogao si u organiziranju Druge križarske vojne (1147.-1149.), ali te njezin neuspjeh i poraz duboko ožalostio (napustili bojište kod Damaska i Luis VII. i Konrad III.).

Djela: Pisma i Govori. Posebno su značajni Govori o Pjesmi nad pjesmama. Ljubav prema Bogu. Stupnjevi poniznosti i oholosti. Promatranje, za papu Eugena III. Nazvan si kao “posljednji otac”, iako je stvarno patristika završila u VIII. stoljeću.

Dvije su Ti značajne riječi. Prva: homo de humo: čovjek je od kala. To je živa istina. Od kala se stvara i u kal se pretvara! Druga: Škrtost je stalno življenje u siromaštvu iz straha zbog siromaštva.

Svetac i naučitelj. Godine 1174. proglašen si svecem, dvadeset godina nakon smrti. Naučitelj Crkve od 1830. Zbog svoga govorništva nazvan si doctor mellifluus (medotočni naučitelj). Papa Pio XII. posvetio je 1953. godine – prigodom 800. obljetnice Tvoje smrti, encikliku koja počinje tim riječima: Doctor mellifluus. U njoj je na osobit način došao do izražaja Tvoj nauk o papinstvu i mariologija. Gospa je zvijezda mora. Iz nje izviru zrake svjetla a da ni sama ne gubi svjetla. Tako iz nje se rađa Krist Gospodin a da ne gubi svoga djevičanstva. Tko Gospu slijedi, ne će zalutati. Tko je moli, ne će očajavati. Tko na nju misli, ne će griješiti. Koga ona podržava, taj stoji. Koga vodi, taj dolazi sigurnu cilju.

Sveti Bernarde, koji si znao pomiriti nepomirljive, pouči nas svojim primjerom da uvijek budemo nositelji Božjega mira i pomirenja u svojim vlastitim krugovima, među pripadnicima različitih vjera i naroda na ovim prostorima te tako budemo vjerna djeca Oca koji je na nebesima.

Izvor: Crkva na kamenu