Pozdrav iz Mostara, 9. lipnja

Svetomu Efremu (306.-373.)

Dragi đakone Efreme!

U mjesecu lipnju mnogi đakoni pristupaju drugom stupnju svetoga reda: prezbiteratu, tj. biskupi ih zaređuju za prezbitere ili svećenike. Ti si ostao đakon, stalan, neoženjen. Štoviše, otišao si u monahe. I postao svetac. Blagdan Ti slavimo upravo u lipnju, devetoga dana. Između osam Efrema, svetaca, koliko ih je Crkva kanonizirala, Ti si najčuveniji i vjerojatno najučeniji.

Životopis. Rođen si 306. godine u Nisibisu u Mezopotamiji, u današnjem Iraku. Majka Ti kršćanka, a otac poganski svećenik, kažu. Kada je on, otac, čuo da si Ti postao kršćanin, zatjerao Te od kuće. Ali se Ti nisi dao iz svoga grada. Odlučio si se zamonašiti. U mladosti bio si pod utjecajem mjesnoga biskupa Jakoba i nekih pokornika, isposnika. Tako si postao i đakon: propovijedao, poučavao, pisao, pjevao, dobro činio. Bio si velik prijatelj i savjetnik dvojice biskupa: Vologesesa i Abrahama. A jedna nam predaja prenosi da su i Tebe htjeli zabiskupiti u Sirskoj Crkvi, ali Ti ni za živu glavu, nego si čak glumio budalu. I tako Te se okanili. Malo je vjerojatna ta priča, ali, eto, samo da čuješ kakvih sve ima o vama svetcima. Uvjeren sam da si Ti bio toliko pametan i Božji da ne bi odbio nikakve zadaće, pa makar Te svi smatrali budalom. Kada su Perzijanci zauzeli Tvoj rodni grad Nisibis, prešao si u Edesu, današnju Urfu u jugoistočnoj Turskoj, nekada centar kršćanstva, onda grad zauzeli Arapi, Seldžuci, konačno Turci, i danas ništa od kršćanstva. Bio si samostanac, ali si uspješno povezao monaški život sa služenjem kršćanskoj zajednici. Preminuo si 373. godine na glasu svetosti.

Učiteljsko djelo. Eto kakav si uživao glas književnika i pjesnika, da su nam pod Tvojim imenom dospjela mnoga pjesnička i umjetnička djela, dvaput više krivotvorena nego izvorna. Pa danas stručnjaci razbijaju glavu kako bi u djelima, koja se Tebi pripisuju, razdijelili pšenicu od kukolja, autentično i originalno od krivoga i patvorenoga. Sastavio si neke komentare na biblijske knjige, apologetske govore, teološke traktate, pjesničke himne i održao brojne teološke govore. Napisao si mnoštvo stvari, osobito hvalospjeva: 87 himana o vjeri, 56 protiv hereza, 77 himana nazvanih Nisibenske pjesme (Carmina Nisibena), 51 o djevičanstvu, 52 o Crkvi, 21 o beskvasnim kruhovima, 15 o raju, 8 samo o raspinjanju. Da si živio poslije Nobela, i da se Nobelova dijeli i za umjetničke vjerske sadržaje, vjerojatno bi Te počastili krunskom nagradom. I djela bi Ti bila prevedena na svjetske jezike.

Tvoji spisi Opera omnia = Sabrana djela, izišla su u Rimu, 1732.-1746., i to na sirskom, grčkom i latinskom jeziku. A papa Benedikt XV. (1915.-1922.) proglasio Te crkvenim naučiteljem tek 5. listopada 1920. Veoma su Ti lijepi himni o Mariji Djevici. Pa Te nazivaju marijanskim naučiteljem, Doctor marianus.

Sveti Efreme, đakone, izmoli u Boga svjetlo dušama naših mladih đakona da se predaju Bogu i Crkvi u svetu službu đakonata ili prezbiterata oduševljena srca i srčana duha te časoslovom i radom pjevaju pjesmu Božje slave.

__________

Crkva na kamenu, 6/1996., str. 1.

Izvor: Crkva na kamenu