Pozdrav iz Mostara, 21. veljače

Svetomu Petru Damianiju (1007.-1072.)

Uzoriti kardinale Petre!

Pravo ću Ti reći kao da se ispovijedam: vidio sam da nas je malo koji Te poznajemo i kao sveca, kamoli kao crkvenoga naučitelja. Tražim o Tebi podatke u knjizi o katoličkim svecima. Naiđem na 125 Petara, a Tebe nigdje. Talijani Te stavili pod Pier Damiani. Vidim iz pouzdanih izvora da si rođen 1007. godine u Raveni u Italiji, početkom 11. stoljeća. Roditelje si zamalena izgubio, pa su Ti starija sestra Roselinda i brat Damiano bili kao otac i mati. Čak si se prozvao po imenu svoga brata: Damiani.

Ono što je iz Tvoga djetinjstva zanimljivo spomenuti jest to da si našao neki gvozdeni novac i umjesto da ga potrošiš za žvaku, otišao si svećeniku, dao mu sitniš i zamolio ga da odsluži sv. Misu za Tvoje pokojne roditelje. Svaka Ti čast! A kada si uzrastao, napisao si i knjigu De bono suffragiorum (O dobru zadušnica). Jedan Ti je brat bio svećenik koji Te odškolovao. Započeo si studij tropuća (retorika, gramatika i dijalektika) i četveropuća (aritmetika, geometrija, umjetnost i glazba), ali si promijenio životni smjer. Odlučujući čimbenik da si prigrlio redovnički život bila je ona riblja kost koja Ti je zapela u grlu. Umalo se nisi udavio. U tome si pročitao providnosan znak pa si se opredijelio za pustinjački život. Zaredio si se za svećenika i onda otišao u benediktince kao o. Joja. Bilo je to u Fonte Avellani, 1035. Tražen si kao govornik po raznim samostanima, a kada si se vratio u svoj izvorni, postavili su Te za priora, 1043. godine. Bio si vrstan teolog i pjesnik, pravnik i propovjednik. Dobar poznavatelj i svetih otaca i klasičnih pisaca i njihovih djela na uglađenu latinskom. Koji su Te dobro poznavali kažu da si bogatiji nego originalniji.

Živio si u gadnim vremenima. U Crkvi zahvaćala maha krivovjerja nikolaitska i simonitska (Liber gratissimus), a o drugom ćudoređu klera da se i ne govori (Liber Gomorrhianus). Svi su vapili za obnovom. Ti pogotovo. Zapažen si čak i na Papinu dvoru. Papa Te pozvao u Rim za savjetnika. Jedva si prihvatio da dođeš u Rim koliko Ti je pustinja bila omilila. Godine 1058. imenovan si kardinalom i ujedno biskupom u Ostiji kod Rima. Bio si legat Svete Stolice u Milanu. Za Tvoga života na Apostolskoj se Stolici smijenilo ravno 16 papa i 3 protupape. Ti si se držao pravoga. Pisao si živote svetaca (7 hagiografija) više da potakneš narod na obraćenje i pobožnost nego da znanstveno istražiš povijesne podatke i točnosti.

Odlučan borac za reformu Crkve. Više si osvajao prijateljskim pismima papama, carevima i prinčevima nego službenim dopisima. Mnoge Te princeze uzele za duhovnoga vođu. Najpoznatije Ti je djelo: Dominus vobiscum (Gospodin s vama), u kojem veličaš pustinjački život i pokazuješ kakva Crkva treba biti. Napisao si O katoličkoj vjeri. Ostalo Ti je 8 velikih svezaka pisama ili Epistola i 60 manjih djela ili Opuscula, 240 crkvenih pjesama. Nemaš zaokružena teološkog sustava, ali si pisao s područja dogmatike, moralke, liturgije, prava, filozofije, mariologije, ascetike. U teološkom pogledu najjasniji si u djelu Contra errorem Graecorum: Protiv zablude Grka o ishođenju Duha Svetoga, Filioque.

Preminuo si u Faenzi, u blizini Bolonje, 1072. godine. Počeli su Te smatrati pravim svecem još od Tvoga veličanstvenog sprovoda. A crkvenim naučiteljem proglašen si 1828. godine. Tijelo Ti se čuva u katedrali u Faenzi. Blagdan Ti se slavi 21. veljače.

Sveti Petre Damiani, koji si se obično potpisivao peccator – grješnik, naučitelju Crkve, koji si se isticao ljubavlju, svetošću i spasonosnim znanjem, pomozi našoj Crkvi da očuva zdravu redovničku karizmu koja će dovoditi ljudska srca Duhu Svetomu a ne da ljudi griješe protiv Duha i njegovih karizama.

—————-

Objavljeno u: Crkvi na kamenu, 2/1998., str. 8.

Izvor: Crkva na kamenu