Četnički pokolj slave kao “antifašistički otpor”

Drage prijateljice i prijatelji, Hrvatice i Hrvati!

U nedjelju, 17. srpnja, nakon vijesti o nasilnoj akciji hrvatske policije nad grupom aktivista AHSP-a, članova i prijatelja, uglavnom hrvatskih branitelja, koji su imali policijsku dozvolu za svoj šator i boravak na hrvatskoj državnoj zemlji u Srbu u Lici i koji su pružali pasivni otpor, te ih je policija odnijela u kombi vozila i uklonila šator, razmišljam cijeli dan s ogorčenjem i tugom. Pušteni su isti dan, a protiv organizatora Dražena Keleminca bit će podnesena prekršajna prijava.

Budući da je poznato da se u mjestu Srbu već nekoliko godina, otkad je obnovljen spomenik četničkim ustanicima protiv ondašnje hrvatske države, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca i takozvanih antifašista Hrvatske, na dan 27. srpnja održavaju četnička okupljanja iz cijele bivše države i slave događaji vezani za taj datum 1941. godine.

Kako akterima tih okupljanja nije nepoznato da su toga dana učinjeni najstrašniji četnički zločini nad nedužnim hrvatskim civilima, najprije nad hodočasnicima iz vlaka koji ih je vraćao u Drvar sa proslave blagdana Sv. Ane u Kosovu kod Knina, kao i nad hodočasnicima iz drugoga vlaka, koji ih je vozio u mjesto Oštrlj, gdje je također bila kapelica Sv. Ane. Ukupno je, u obadva vlaka, bilo oko 600 hodočasnika, uglavnom žena i djece koji su bili poklani i bačeni u jame. Dalje je nastavljen masakr Hrvata katolika i muslimana u više mjesta istočne Like i jugozapadne Bosne, u Srbu, Krnjeuši, Boričevcu, Bosanskome Grahovu, Drvaru, Gornjem Vakufu, Donjem Lapcu i drugim obližnjim mjestima. Poklano je oko 2.500 ljudi a sela su im opljačkana i spaljena. Neke su žive bacali u vatru njihovih domova. Uz hodočasnike, ubijen je i župnik Vladimir Maksimilijan Nestor, a mladog Jurja Gospodnetića, župnika Bosanskoga Grahova, rodom iz Postira na Braču, su nakon užasnih mučenja još živog proboli i pekli na ražnju pred očima njegove jadne majke. Tom prilikom u selu Brotnju kod Boričevca stradalo je i 27 članova obitelji Ivezić, uključujući djecu i starce, koje su tjerali do jame u koju su ih i žive bacali.

Taj dan najvećih zločina protiv čovječnosti, provokativno i radi zastrašivanja, za vrijeme bivše zločinačke tvorevine Jugoslavije, slavio se kao Dan ustanka naroda SR Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dakle, Milorad Pupovac obnavlja posljednjih godina u Republici Hrvatskoj, na svoju ruku, taj dan, iako Republika Hrvatska ima državni praznik Dan antifašističke borbe, 22. lipnja.

Znači, Pupovac dobro zna što se toga dana, 27. srpnja 1941. godine, dogodilo, pa i predstavnici hrvatskih vlasti, iako su se ti zločini od naroda skrivali. O tim zločinima pisao je i pripadnik partizanskoga pokreta Stevo Babić kao o nečem pretjeranom.

Hrvatski narod svoje žrtve ne zaboravlja i zato smo ogorčeni na provokacije, vrijeđanja i ponovno ubijanje žrtava, te ponižavanje hrvatskoga naroda i hrvatske države.

Hrvatske vlasti, da imalo drže do morala, dostojanstva svoga i narodnog, te do pravne države koju predstavljaju, ne bi dopustile takva skandalozna okupljanja i orgijanja. To bi lako mogli zabraniti na temelju Članka 1 i Članka 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kao i Kaznenoga zakona, Članka 156, 158 i 375.

No, hrvatske vlasti se boje jednoga bijednog i zlog Milorada Pupovca i prave ruglo od hrvatske države, pa uhićuju one koji mirno prosvjeduju protiv slavljenja zločina, a ne sprječavaju one koji provociraju, vrijeđaju, uznemiruju javnost i slave zločine i genocid.

Stoga, Hrvatice i Hrvati, radi dostojanstva žrtava, te svoga osobnog i hrvatskog narodnog dostojanstva, tko god može neka pođe sa hrvatskim zastavama i natpisima u Srb 27. srpnja osobnim kolima ili autobusima koje će dogovoriti Autohtona hrvatska stranka prava iz gradova diljem Hrvatske i koja će zatražiti od nadležnih dozvolu za mirno okupljanje.

Neka vide da nas ne mogu slomiti i da smo uvijek Za dom spremni!

Ružica Ćavar

počasna predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj i počasna članica predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva