IKA - prerađeno

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

U ponedjeljak 23. kolovoza u većini zemalja članica Europske unije obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – komunizma, fašizma i nacizma. Ovdje su poredani po vremenu nastanka, što također nije zanemarivo, a komunizam je na prvome mjestu i zbog toga jer je pobio najviše ljudi. Na žalost u BiH u mnogim gradovima i danas neke ulice i trgovi nose nazive po komunističkom diktatoru Brozu, koji zauzima 10. mjesto na listi najvećih zločinaca.

Slučajno ili ne, dan obilježavanja Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – komunizma, fašizma i nacizma (23. kolovoza) poklapa se s datumom potpisivanja „Sporazuma o prijateljstvu, nenapadanju i državnim granicama“ koji su 23. kolovoza 1939. u Moskvi potpisali ministri vanjskih poslova nacionalsocijalističke Njemačke i komunističkoga Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republike (SSSR) Joachim von Ribbentrop i Vjačeslav Mihailovič Molotov. Tada je, prisjetimo se, Staljin u Kremlju nazdravljao „bratskom nacističkom Trećem Reichu“, a Adolf Hitler je komunističkom Sovjetskom Savezu odzdravljao iz Berlina.

No „ljubav“ Moskve i Berlina trajala je do 22. lipnja 1941. kada je „Operacijom Barbarossa“ , bez najave, nacistički Treći Reich napao SSSR. I taj „Sporazum“ je trenutačno postao mrtvo slovo na papiru.

U samom nazivu – Europski dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima: nacizma, fašizma i komunizma – u redoslijedu nabrajanja totalitarizama u samom nazivu Dana postoji kronološka nedosljednost. Naime, prvo se pojavio Lenjinov/Staljinov komunizam 1917. godine (Listopadska odnosno Oktobarska komunistička-boljševička revolucija, koja je dovela do stvaranja Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika), potom se u Italiji pojavio fašizam 1922. godine na čelu s Benitom Mussolinijem (koji je u svojim formativnim godinama, a koje su prethodile njegovoj transformaciji u desničara te osvajanju vlasti u Italiji, bio uvjereni marksist, socijalist, ljevičar!), te naposljetku nacizam 1933. godine pod vodstvom Adolfa Hitlera.

Dakle, preciznije bi bilo da se 23. kolovoza obilježava Europski dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – komunizma, fašizma i nacizma. Broj (evidentiranih) ljudskih žrtava koje su prouzročila ova tri totalitarizma, prema više izvora, mjeri se u više od 100 milijuna, a neki drugi izvori govore da je samo od komunističke ruke stradalo više od 100 milijuna ljudi.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA