Hrvati iz BiH presudu će ipak dočekati u haškom pritvoru za razliku od nekih drugih

Presuda za ratne zločine haškom optuženiku Vojislavu Šešelju bit će izrečena i bez njegove nazočnosti 31. ožujka ove godine u 10 sati, priopćio je u srijedu Haški tribunal (ICTY) i pozvao Šešelja da do 22. ožujka pismeno izvijesti ICTY želi li pratiti izricanje presude posredstvom video veze iz Beograda.

U obrazloženju odluke ICTY-a navodi se da će presuda biti izrečena “unatoč odsustvu optuženog”, ali “ne zato što se njegova nazočnost ne zahtjeva”, nego zato što on to odbija i “što srpske vlasti ne primjenjuju odgovarajuća sredstva da ga na to primoraju”.

Odluku je komentirala Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Novoj TV na Facebooku:

“Odluka suda u Haagu da Šešelju objavi presudu in absentia a da se pritom Šešelj mora izjasnit hoće li presudu pratit video linkom iz Beograda ili ne sramota je za sud i Ujedinjene Narode! Sramota za međunarodnu zajednicu i međunarodno pravo! Halo, Pantovčak, Banski dvori, Zrinjevac, Gajeva – ima li koga???!!! Gdje su vam izvanredna obraćanja??? Po pravilniku o postupku i dokazima optuženi mora bit na objavi presude u Haagu! Jeste li svjesni koje reperkusije ovo može imati? Ponajprije za žrtve – obitelji pobijenih Hrvata te političke također. Zar naša vlast ne razumije da je ovo i oblik političkoga pritiska na RH koji dolazi iz same EU? I to od naše zemlje ‘prijateljice’! Umjesto da se bavite glupostima bavite se i sudom u Haagu. Pa još čeka presuda za Hrvate iz BiH! Imate li uopće informacija što se tamo događa?! Ako nemate onda ću vam reći: raspitajte se i to pod hitno!”

Prisjetimo se, Haški je tribunal Vojislava Šešelja, koji se dragovoljno predao 24. ožujka 2003., sudio po optužnici za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i nehumana djela i zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

U pritvoru Haškoga suda Šešelj je bio do početka studenoga 2014. kada je “privremeno” oslobođen zbog zdravstvenih razloga, uz obvezu Srbije da Šešelj bude na izricanju presude. Tužitelji su u završnoj riječi u ožujku 2013. za Šešelja zatražili kaznu od 28 godina zatvora, dok je on, koji se branio sam, zahtijevao oslobađajuću presudu. Prije nego je pušten na “privremenu” slobodu, Šešelju su liječnici u Den Haagu dijagnosticirali tumor na jetra, a 12. studenog 2014. poslije skoro 12 godina vratio se u Srbiju zbog lošega zdravstvenog stanja. On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi, ali i da se ne će dragovoljno vraćati u Den Haag, gdje mu ni nakon 11 i pol godina koliko je do tada trajao sudski proces, još nije izrečena kazna po optužnici za ratne zločine.

U međuvremenu, nakon intenzivne terapije, Šešelj je sredinom siječnja 2015. ustvrdio da su zaustavljene metastaze raka na jetra, te da je on sada “najzdraviji na srpskoj političkoj sceni”.

Izvor: Crkva na kamenu/Narod.hr