Austrija ne će slijediti Njemačku i primiti migrante iz Grčke

Foto: DW

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) odbacio je kritike njemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) zbog njegova odbijanja primanja migranata iz grčkog kampa Moria. “Ne ćemo slijediti njemački put”, rekao je u utorak, prenijela je austrijska novinska agencija APA. “Također, pretpostavljam da i veliki broj europskih zemalja ne će slijediti taj put – primajući u svoje države velik broj migranata iz Grčke.” Istodobno, Kurz se prisjetio da je Austrija posljednjih godina primila “vrlo, vrlo velik broj” migranata. Njegova je zemlja treća najviše pogođena migracijama u EU, navodi orf.at.

Podsjetio je da je ove godine 3700 djece i mladih dobilo azil u Austriji. Stoga ih prvo treba integrirati, umjesto da “stalno primamo nove”, naglasio je.

Kurz je već u subotu istaknuo kako je europska politika u tom pogledu samo simbolička te kako će Austrija pomoći na licu mjesta. Pojasnio je kako je potrebna stvarna i održiva podrška pogođenim područjima, te nova ekonomska perspektiva za afrički kontinent, a ujedno i učinkovita zaštita naših (europskih) vanjskih granica.

“Ako sada popustimo pritisku, riskiramo napraviti iste pogrješke kao i 2015. Umjesto simbolične politike, za Afriku nam je potrebna ekonomska perspektiva i učinkovita zaštita vanjskih granica Europske unije”, poručio je Kurz.

“Ako razmjestimo ljude iz Lezbosa diljem Europe, osnažit ćemo nadu drugih koji će se zatim obratiti krijumčarima ljudi”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Sa stajalištem austrijske vlade složile su se i zemlje Višegradske skupine, Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, koje se ujedinjeno protive razmještanju migranata diljem Europe.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na sjednici njemačke vlade kritizirala je ponašanje austrijskog kancelara tvrdeći kako uloga koju Austrija zauzima u EU nije dobra.

Merkel je u utorak najavila da će Njemačka prihvatiti 1500 migranata iz kampa Moria na grčkom otoku Lezbosu.

“Hrvatska će primanjem 12 djevojčica bez roditeljske pratnje iz Grčke pokazati svoj humani stav”, poručili su iz Ministarstvu unutarnjih poslova, a predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je – “Mislim da je to dobro. To je izraz naše humanosti”.

Kamp je izgorio u podmetnutu požaru prošli tjedan i potpuno je uništen. U utorak je pet migranata uhićeno u sklopu istrage o požaru kampa Moria, a šesta je osumnjičena osoba u bijegu, rekao je u utorak grčki ministar civilne zaštite Michalis Chrysohoidis.

Grčka je vlada dva puta optužila migrante za podmetanje požara. Posljednjih godinu dana sve su češći incidenti između tražitelja azila i otočana, koji traže “udaljavanje migranata s otoka”.

Izvor: Crkva na kamenu/DW