Bosanski lonac na sicilijanski način

Ovih je dana Radio Vatikan objavio jednu vrlo zanimljivu vijest sa Sicilije. Naime, tamošnji su biskupi izdali priopćenje u kojemu bi se kao u zrcalu mogao vidjeti i ovaj naš prostor. Očito je netko od nekoga učio kako “organizirati” društvenu zajednicu. Evo te vijesti.

Svi koji su na bilo koji način svojom voljom dio mafije, ili pristaju uz nju, ili sudjeluju s njom, moraju znati da jesu, i da žive, u nepopravljivoj suprotnosti s Evanđeljem Isusa Krista, a time i s Njegovom Crkvom, istaknuli su članovi Sicilijanske biskupske konferencije, u priopćenju na završetku proljetnoga zasjedanja, održanoga prošlih dana u Nicosiji, istodobno s obilježavanjem 200. obljetnice te biskupije.

Tijekom zasjedanja osamnaest je biskupa razgovaralo o potrebi konkretne, pozorne i očinske blizine s mladima, kao i o namjeri da se ustanove zajedničke smjernice Crkvi na Siciliji, u svrhu pratnje, razlučivanja i integriranja krhkosti obiteljî i neregularnih vezâ.

Posebno mladima, koji se ne predaju pred krizom nezaposlenosti, biskupi žele iskazati svoju blizinu. Uvjereni smo da je oslanjanje na mlade čin političke bistrine, istaknuli su te u tom smislu izrazili nadu u uklanjanje logike klijentelizma, birokratske sporosti i nametanja organiziranoga kriminala. Pred tolikim bogatstvom Sicilije, lokalni su biskupi potaknuli da se mladi stave u središte, te da se kaže odlučno “ne” mafijama, bezakonju, korupciji i nasilju.

Izvor: Crkva na kamenu/RV