HRT odgovorio Nedi Ritz na prigovor zbog adventskoga vijenca

Na sjednici Programskog vijeća HRT-a na Prisavlju, 6. prosinca, Neda Ritz, bivša savjetnica predsjednika Ive Josipovića, upitala je zašto adventski vijenac stoji kao ukras u studiju HTV-a. Tražila je očitovanje NO HRT-a, a odgovor je stigao. Očitovanje je potpisala predsjednica NO HRT-a Anja Šovagović-Despot.

“Povodom pitanja iskazanog na 41. sjednici Programskog vijeća, smatra li se prikazivanje adventskog vijenca, kao dijela blagdanske scenografije u informativnim emisijama HRT-a, narušavanjem programskih načela utvrđenih Zakonom o HRT-u, Nadzorni odbor HRT-a ističe da je člankom 9. Zakona o HRT-u određeno da javne usluge HRT-a sadrže programske obveze koje ispunjavaju demokratske, socijalne i kulturne potrebe hrvatskoga društva.

Advent ili došašće je vrijeme pripreme za blagdan Božića, koji se u Republici Hrvatskoj slavi kao nacionalni blagdan i neradni dan prema Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, a razdoblje adventa se tradicionalno obilježava isticanjem adventskih vijenaca ili adventskih zvijezdi.

Obilježavanje adventa predstavlja dio hrvatskoga nacionalnog, kulturnog i tradicijskog identiteta, zbog čega Nadzorni odbor HRT-a smatra da nisu prekršene odredbe Zakona o HRT-u, niti da je isticanjem adventskog vijenca u informativnim emisijama HRT-a, došlo do povrede bilo čijih prava ili osjećaja.”

Očito, neki su protiv Božića, a pitanje je jesu li protiv “božićnice”? Nismo čuli da ju je netko do sada odbio primiti.

Izvor: Crkva na kamenu