One tri-četiri svakodnevne “ćakule” s Gospom međugorskom

Talijanskom proučavatelju “međugorskoga fenomena”, prof. Marku Corvagli, koji je 2007. objavio knjigu Medjugorje tutto falso, ugledna izdavačka kuća Lindau iz Torina nedavno je objavila drugo izdanje, temeljito obnovljeno i prošireno, pod naslovom: La VERITÀ SU MEDJUGORJE. Il grande inganno [ISTINA O MEĐUGORJU. Velika obmana], 2018.

Ovdje prevodimo odlomak sa str. 175-176.

Na temelju današnje situacije, svake bi godine vidioci imali ukupno više od 1.100 “razgovora” s Gospom, jer, nakon četiri desetljeća, tvrde da i dalje doživljavaju ukazanja, bilo na dnevnoj bazi (Marija, Ivan, Vicka), bilo na mjesečnoj (Mirjana), bilo na godišnjoj (Ivanka, Jakov).

Međutim, porukâ upućenih vjernicima, u biti običnih i objektivno jednoobraznih, ima, u svemu, samo nekoliko desetaka godišnje, jer su, dosljedno, ostali nastupi predstavljeni kao “povlastica” posve osobna za vidioca. Čini se da se nitko ne želi pitati koji je tomu smisao.

Ivan tvrdi, pozivajući se na svoje dnevne “razgovore”:

“Gospa mi govori o nekim osobnim stvarima i daje mi savjete o tome što je ispravno. […] Poruke su za mene i moju obitelj”.[1]

– Uglavnom, osobna savjetnica.

Vicka, naprotiv, piše:

“Ne govorim s Gospom o svakodnevnim stvarima, poput ljudskih problema ili osobnih poteškoća, više volim izbjegavati takav razgovor”.[2]

“Nikad joj ne postavljam pitanja za sebe samu. […] Bilo bi previše udobno da nam Gospa kaže: ‘Učini ovo, učini ono’.”[3]

– Dakle, sve suprotno onomu što govori Ivan. Stoga je očito da vidioci u svojim rukama drže vođice razgovora i odlučuju o onome o čemu se govori i o čemu se ne govori kada, već nekoliko desetljeća, imaju svoj svakodnevni susret s Gospom.

————

Izvor: https://www.marcocorvaglia.com/medjugorje/quattro-chiacchiere-quotidiane-con-la-madonna-di-medjugorje.html

__________________________

[1] Livio Fanzaga – Gianni Sgreva, I messaggi della Regina della Pace [Poruke kraljice mira], Shalom, Camerata Picena, 2010., str. 115.

[2] Vicka Ivanković-Mijatović, Maria mi parla. La mia storia [Marija mi govori. Moja priča], Piemme, Milano, 2014., str. 55.

[3] Vicka Ivanković-Mijatović, A Medjugorje con Maria. I segreti che la Madonna mi ha affidato [U Međugorju s Marijom. Tajne koje mi je Gospa povjerila], Piemme, Milano, 2015., str. 152.

Izvor: Crkva na kamenu