Nevjerojatno ali istinito

Snajperom ubio novinara i oslobođen krivnje

Foto: contemporist.com

Ubojica Gordana Lederera, Milan Zorić, nije kažnjen za taj ratni zločin i slobodan je čovjek što se tiče hrvatske države. Bez obzira što se Ledererov ubojica pred kamerama Televizije Srbije javno hvalio da je ubio hrvatskog ratnog reportera i jednog od simbola Domovinskog rata, na njega se primijenio Zakon o oprostu iz 1996. godine.

„Svakog 10. kolovoza moja kći Petra i ja samo gledamo na sat i čekamo da taj dan prođe. Vrijeme ne liječi rane, čovjek samo vremenom nauči živjeti, govori Ana Lederer, udovica pokojnog Gordana Lederera.

Milan Zorić, rodom iz Rosulja kod Hrvatske Kostajnice, ubio je snajperskim hicem na samom početku rata, 10. kolovoza 1991. godine na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, Gordana Lederera dok je bio na novinarskom zadatku. Bilo je to najteže vrijeme Domovinskog rata kada je Gordan Lederer ostavio topli dom u Zagrebu i odlučio kamerom posvjedočiti istinu o ratu u Hrvatskoj, koja je tek prodirala u svijet.

General JNA Andrija Rašeta odbio je odobriti helikopter koji bi ga hitno prevezao u bolnicu u Zagreb. Gordan Lederer, koji je slikom prenosio istinu u svijet o agresiji jugoarmije, iskrvario je na putu do Zagreba u vozilu Hitne pomoći.

Protiv Milana Zorića hrvatska država vodila je ne jedan, nego dva kaznena postupka. Prvi postupak vođen je pred tadašnjim Vojnim sudom u Zagrebu zbog kaznenog djela oružane pobune. Taj postupak okončan je tako što je Vojni sud u Zagrebu 1996. godine primjenom Zakona o općem oprostu protiv Milana Zorića obustavio kazneni postupak, piše Jutarnji list

Drugi postupak protiv Milana Zorića, vođen je na Županijskom sudu u Sisku 1999. godine. Zoriću je suđeno za kazneno djelo ubojstva iz članka 34. Krivičnog zakona RH. U tom postupku Županijski sud u Sisku donio je presudu kojom je Milan Zorić u odsutnosti proglašen krivim za ubojstvo Gordana Lederera te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Na tu se presudu Milan Zorić žalio te je Vrhovni sud Republike Hrvatske 18. rujna 2002. donio presudu kojom je presuda Županijskoga suda u Sisku preinačena, te je na temelju članka 353. točka 5. Zakona o kaznenom postupku protiv Milana Zorića optužba odbijena s obrazloženjem da se radi o presuđenoj stvari i to stoga što je protiv Zorića Vojni sud u Zagrebu primjenom Zakona o općem oprostu obustavio kazneni postupak.

“Kada se Zakon o oprostu primjeni na hrvatske branitelje optužene za nedokazana ubojstva, diže se uzbuna među stotinama nevladinih udruga, traže se smjene sudaca koji donesu takvu odluku. A ubojica Gordana Lederera slobodan je čovjek primjenom Zakona o oprostu i svi šute, to nikoga ne zabrinjava, ni Pusića ni Teršeličku, ni HHO. Valjda zato što je Lederer snimao istinu o napadima četnika. Pucanj u Lederera 1991. godine bio je pucanj u istinu” – ogorčen je umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan, jedan od boraca za pravedniju Hrvatsku i suđenje ubojici Gordana Lederera.

Do sada njegove riječi nisu nailazile na dobrodošlicu niti kod civilnih udruga koje spominje, a niti u hrvatskim institucijama kojima se obraćao: “Ako su već odustali od pravog ubojice, izvršitelja ubojstva, tražim da se digne optužnica protiv poručnika Zebića i to po zapovjednoj odgovornosti. Netko mora odgovarati za Lederera…”, jasan je i izravan Pandža.

Hoće li se hrvatsko pravosuđe konačno početi baviti slučajem Gordana Lederera (i drugih ubijenih novinara), sina jedinca koji je zadužio Hrvatsku i hrvatski narod položivši život za nju u 33. godini života? Ili će se nastaviti prioritetno baviti prijavama protiv izvođača tisuće puta do tada javno izvedene “Bojne Čavoglave”, kao i ratnim veteranima koji u kafiću uzvikuju ratni pozdrav svoje postrojbe na dan proslave pobjede protiv Milana Zorića i njegovih “kolega” – ostaje vidjeti. Ipak, kako se stvari kreću i u kojem smjeru idu čini nam se da odgovor – znamo.

Izvor: Crkva na kamenu