Zemlja ateista

Zemlja ateista: Nitko od Islanđana mlađih od 25 godina ne vjeruje da je Bog stvorio svijet, bombastičan je naslov, objavljen na portalu Indeks i drugim lijevo-liberalnim portalima. Svi oni, naime, vjeruju da je svijet nastao Velikim praskom, objašnjava se dalje. U članku se osjeća ponos “prosvijetljenog duha”, koji ovo doživljava kao da se radi o otkriću spasonosnog lijeka, ili nekom neizmjerno važnom znanstvenom pronalasku, a navodi se kako je anketu, koja to potvrđuje, provelo Islandsko etičko humanističko društvo koje okuplja islandske ateiste. Čovjek ne zna bi li se smijao ili plakao, osobito kada pročita komentare ispod tekstova. 

Prvo, ni spomena o tome koliko je ljudi sudjelovalo u anketi, kako su bila postavljena pitanja, po čemu je taj broj 25 tako čarobna granica, no zaključak je važan: nitko od Islanđana mlađih od 25 godina ne vjeruje da je Bog stvorio svijet.

Drugo, podrazumijeva se da si pametniji ako si mlađi od 25 godina. Ali nije jasno na temelju čega. Možda se i ovaj zaključak izvodi na temelju neke ankete. 

Treće, najvažnije, podrazumijeva se da se vjera u Božje stvaranje svijeta i teorija Velikog praska isključuju, da su u sukobu. A ne spominje se činjenica da je svećenik Georges Henri Lemaitre 1927. godine prvi postavio teoriju Velikog praska, a ona se slaže s biblijskim prikazom stvaranja svijeta Božjom voljom iz ničega (ex nihilo).

I dođe čovjeku žao svih onih koji svoje vrijeme troše vrijeđajući u komentarima one koji vjeruju u Božje stvaranje. I ne može nego moliti za njih: Oprosti im Bože, ne znaju što čine.

Matija Grgat