11. Međudekanski susret u BiH

Foto: KTA

TRAVNIK (KTA) – Jedanaesti Međudekanski susret u BiH održan je 18. travnja 2024. u prostorijama Nadbiskupijskoga sjemeništa Petar Barbarić u Travniku pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH. Sudjelovali su dijecezanski biskupi iz Mostara i Banje Luke mons. Petar Palić i mons. Željko Majić, franjevački provincijal iz Mostara fra Jozo Grbeš, franjevački provincijski vikar iz Sarajeva, generalni vikar iz Mostara, članovi Vijeća za kler i sjemeništa BK BiH i šesnaest od 28 dekana koliko ih ukupno ima u 29 dekanata u sve četiri biskupije u BiH: Banjolučkoj, Mostarsko-duvanjskoj, Trebinjsko-mrkanskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.
U svojoj uvodnoj riječi nadbiskup Vukšić zahvalio je svima za dolazak. Ukratko je podsjetio na tijek prethodnoga Međudekanskoga susreta održanog na istom mjestu, 27. travnja 2023., tijekom kojeg se posebno promišljalo o sinodskom hodu na biskupijskoj i na europskoj kontinentalnoj razini. Sudionici susreta saslušali su izlaganje izvanrednog profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu vlč. Davora Vukovića na temu “Misijska preobrazba Crkve i svećeništva”. U svom izlaganju vlč. Vuković ukazao je na neke misijske perspektive Crkve i svećeništva u suvremenom svijetu, osobito na tragu misli pape Franje, relevantnih crkvenih dokumenata i suvremenih teologa. Podsjetio je na misijsku narav i bit same Crkve te promišljao o poticajima na misijsku preobrazbu čitave Crkve, osobito svećeničke službe. Podsjetio je da je Kristova Crkva od svog početka bitno misijska, odnosno misionarska te dodao da danas taj poziv odjekuje u novim okolnostima i izazovima koji se postavljaju pred evangelizacijsko poslanje Crkve kao i da su svi pozvani na taj novi misionarski izlazak na sve periferije koje trebaju svjetlo Evanđelja.
Nakon diskusije na temu misijske preobrazbe Crkve i svećeništva, dekani su također progovorili o poduzetim inicijativama na međudekanatskoj povezanosti od broćanskoga i banjolučkoga dekanata, koji su prvi poduzeli konkretne akcije međudekanatske povezanosti, preko početnih koraka povezanosti koje su ostvarili sarajevski s mostarskim, usorski s duvanjskim, kreševski s trebinjskim, doborski sa širokobriješkim, bugojanski s grudskim i jajački s brčanskim dekanatom do planiranih inicijativa međudekanatskoga povezivanja ramskog i bihaćkog dekanata, sutješkog i ljubuškog, travničkog i stolačkog, tuzlanskog i čapljinskog, šamačkog i livanjskog, derventskog i posuškog te žepačkog i bosanskogradiškog i prnjavorskog dekanata. Iznesene su i pojedine poteškoće, ali i vrlo lijepi primjeri bratskoga svećeničkog i vjerničkog susretanja, upoznavanja i povezivanja između partnerskih dekanata.
Sudionici susreta upoznati su da je u Nedjelju solidarnosti, 3. ožujka 2024., u svim biskupijama u Bosni i Hercegovini prikupljena kolekta od 265.119,39 KM i to: u Vrhbosanskoj nadbiskupiji 75.455,00 KM, u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji 174.910,49 KM i u Banjolučkoj biskupiji 14.753,90 KM. Ta sredstva bit će podijeljena na 106 župa koje imaju manje od po 200 vjernika i to: na 63 župe u Vrhbosanskoj, 32 u Banjolučkoj te na šest župa u Mostarsko-duvanjskoj i pet u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji.
U okviru Međudekanskoga susreta svi okupljeni biskupi i svećenici zajedno s odgojiteljima, u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage slavili su svetu Misu uza sudjelovanje brojnih štovatelja časnoga sluge Božjega Petra Barbarića. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup Tomo Vukšić, a prigodnu propovijed uputio biskup banjolučki mons. Željko Majić.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA