150. obljetnica obnove župe Drinovci

Foto: Cnak

Uvijek je lijepo doživjeti obljetnicu i sjetiti se nekoga događaja i razdoblja od tog događaja do danas. Ako su lijepa prisjećanja, ako je razdoblje uspješno, ako se slavi s radošću i puna srca, to daje jednu novu dimenziju življenja i svakom pojedincu i svakoj zajednici. Znano je da su Drinovci 1971. proslavili 100 godina od obnove župe, pa iako se približava četiristota obljetnica prvoga pisana spomena župe Drinovci, bio je red, a bilo je i volje da se dostojno obilježi i 150. obljetnica obnove naše župe.
Sve je to znala i svojski prije pet godina prihvatila nova svećenička ekipa u Drinovcima, župnik fra Josip Mioč i kapelan fra Velimir Bagavac kada su došli u ovu prilično živu, organiziranu i čvrstu, ali u pojedinim duhovnim i materijalnim segmentima pomalo uspavanu župu. Neka su, naime, pastoralna udruženja utihnula, obnova filijalnih crkava bila je nedovršena, a župna crkva i spomenik ispred nje bili su potrebiti gotovo cjelovite rekonstrukcije, a vjernici su bili pomalo inertni i neinventivni. Dakako, svi smo bili pomalo skeptični kada su krenuli tiho, ali odlučno i ustrajno. Odmah su obnovili mali dječji zbor, pa osnovali tri filijalna zbora, intenzivirali rad velikoga župnog zbora, čitača, udruge Trećega reda sv. Franje i FRAME, povećali brojnost ministranata, doslovce oživjeli župno Pastoralno vijeće i Pogrebnu udrugu “Sveti Mihovil”, podržali osnivanje i rad molitvene zajednice “Mihael” i potaknuli osnivanje zajednice “Misericordia” – humanitarne udruge mladih.
Odmah na početku završeni su preostali radovi na filijalnim crkvama u Blaževićima, na Bilom Grebu i Drinovačkom Brdu, te su izrađeni stručni projekti dogradnje i potpune obnove župne crkve, spomenika i kompletna crkvenog dvorišta (ovo još nije završeno). Krenulo se smjelo i odlučno. Svu skepsu, nepovjerenje i opstrukciju rušio je neočekivano velik odaziv drinovačkoga vjerničkog puka u svekolikoj potpori, te pohvale i pomoć pojedinaca i institucija sa strane.
Svečana proslava obljetnice upriličena je u nedjelju 1. kolovoza 2021. U čast Drinovačkoga domobrana na Bartuluši je pred zajedničkim spomenikom, uz tihu molitvu položeno cvijeće i upaljene svijeće za mir duša svih poginulih za Domovinu. Uz koncelebraciju zamjenika provincijala i dvadesetak svećenika koji su pretežno rođeni ili službovali u Drinovcima, svetu je Misu predslavio i nadahnuto propovijedao biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić. “Drinovci su nadaleko poznato i priznato ishodište katoličke duhovnosti, hrvatske kulture i domoljublja. U 150 godina župe 75 svećenika i redovnika nema nitko u hrvatskom narodu, te još 46 časnih sestara i na desetine duhovnih zvanja po majčinoj liniji. Čestitam vam na braći Šimić, desetinama književnika, stotinu doktora znanosti i tisuću intelektualaca poteklih iz Drinovaca. Bog vas blagoslovio!” Lijepo je bilo čuti sve te pohvale, a lijepo je bilo čuti i prigodni zajednički drinovačko-ružićki zbor koji je svetu Misu popratio zdušnim pjevanjem. Uz biskupove čestitke župniku, njegovim suradnicima te brojnim domaćim i pristiglim Drinovčanima, svečani blagoslov udijeljen je za dvadesetak časnih sestara, nekoliko stotina vjernika iz susjednih župa te eminentne goste iz društveno-političkoga života iz BiH i Republike Hrvatske. Vidno ushićen župnik zahvalio je svima, a prije svega svojim prethodnicima i sve nazočne pozvao na zajednički objed i druženje kod obližnje osnovne škole.
Uz drage goste, zastupnike svih razina vlasi u BiH, predsjednike, ministre, načelnika Gruda i susjednih općina, ravnatelje, novinare, nazočili su brojni poznati “Drinovčani iz svijeta” različitih zanimanja, koji su u svojim pozdravnim obraćanjima i spontanu ophođenju, pokazivali da se ovdje osjećaju pravim domaćinima.
Uvečer nakon kratka predaha svi smo željno očekivali koncert Marka Perkovića Thompsona na stadionu HNK Drinovci. Zarana se rijeka automobila i pješaka iz svih krajeva Herceg-Bosne i Dalmacije počela slijevati prema Boljavi. Drinovački su volonteri bili na visini zadatka, a “Misericordia” je bila pravi domaćin i svime vrsno rukovodila. Desetak tisuća ljudi, bez ijedna većeg propusta i incidenta, bez prijekora i ružna pogleda, doista sve je funkcioniralo. I Thompson je bio vidno oduševljen. Doista izniman ambijent, doista prekrasna atmosfera, doista veličanstven koncert.
Petar Majić

Izvor: Crkva na kamenu