U 2016. godini ubijeno oko 90 tisuća kršćana

Foto: CNS

VATIKAN (RV) – Progon kršćana nije nešto sporedno u povijesti kršćanstva, nego je sve do danas obilježio život kršćana. Osvrnuvši se na današnje progone kršćana u razgovoru za Radio Vatikan, profesor Massimo Introvigne, ravnatelj Centra za proučavanje novih religija, rekao je kako se govori da je 2016. godine oko 90 tisuća kršćana ubijeno iz mržnje prema njihovoj vjeri, svakih šest minuta ubijen je jedan kršćanin, dodavši da od 500 do 600 milijuna kršćana ne može sasvim slobodno ispovijedati svoju vjeru.
Ne namjeravajući umanjiti ili zaboraviti patnje sljedbenika drugih religija, treba istaknuti da su kršćani najprogonjenija vjerska zajednica. Na primjedbu kako ima primjera da su neki kršćani na teritoriju samozvane Islamske države radije umrli nego se odrekli svoje vjere, rekao je kako takvih slučajeva ima mnogo, te da Crkva neke proučava imajući u vidu moguću beatifikaciju. Neki su kršćani željeli ostati u tim područjima kako bi mogli svjedočiti svoju vjeru, kazao je profesor. Govoreći o samozvanoj Islamskoj državi, ne smijemo zaboraviti da džihadisti ubijaju mnoge muslimane. Prema našoj procjeni, broj kršćana ubijenih poradi vjere u 2016. godini i broj muslimana također ubijenih poradi njihove vjere vrlo je sličan, ako se izuzme Afrika, govorimo dakle o drugim kontinentima, osobito o Aziji. Muslimane uglavnom ubijaju drugi muslimani; suniti ubijaju šijite, to je najčešći slučaj. Katkada šijiti ubijaju sunite, a džihadisti ubijaju sve muslimane koji se ne slažu s njihovom ideologijom, kazao je profesor.
Na upit što ga najviše pogađa u svim tim progonima, rekao je kako želi istaknuti dvije činjenice. Prva je da u svim državama raste nesnošljivost koja je prethodnica diskriminacije, a koja je pak na svoj način prethodnica progona, a potom ga se najviše doimlje primjerno držanje kršćanskih manjina koje su izložene svakovrsnim zlostavljanjima. Kršćanske zajednice vrlo rijetko odgovaraju na nasilje, dok u većini slučajeva mirno svjedoče svoju vjeru, često praštajući svojim progoniteljima i moleći za njih, zaključio je profesor Introvigne.

Izvor: Crkva na kamenu