30. godišnjica stradanja 33 Hrvata katolika u Grabovici

Foto: Andrija Golemac

GRABOVICA (KTA) – Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, 9. rujna 2023., u mjestu Grabovica, u župi Drežnica, predvodio je svetu Misu zadušnicu za 33 Hrvata katolika, civila, koje su u tom mjestu prije 30 godina, u noći s 8. na 9. rujna 1993. ubili vojnici Armije RBiH. U Organizaciji Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica 93. položeni su vijenci ispred spomenika na kojem su popisana imena žrtava nedavnoga rata te izmoljena molitva za pokojne. Nakon obraćanja predsjednika spomenute Udruge, uslijedila je pobožnost Križnoga puta.
Na mjesnom groblju u Grabovici svetu Misu zadušnicu predvodio je nadbiskup Tomo Vukšić uz koncelebraciju upravitelja župe Drežnica don Drage Ćurkovića i još desetak svećenika.
“Prošla su tri cijela desetljeća otkako je u ovom kanjonu bistre vode zloba pomućenih ljudskih umova, nasilno i na vrlo grub način, oduzela živote nezaštićenih civila. I mnogo puta do sada, osobito u povodu obilježavanja ove tragedije, u Grabovici i na drugim mjestima ponovljena su imena stradalih i zabilježene riječi, uzdasi i suze njihovih rođaka i prijatelja. Kroz to vrijeme u podnožju spomenika položeni su brojni vijenci, koji su izraz i znakovi našega pamćenja. Upaljene su i brojne svijeće, koje treperenjem svoga plamička vidljivo i simbolički naznačuju vjeru kršćana da njihove duše u vječnosti žive i čekaju uskrsnuće svojih tijela. Kroza sve te dane iz vjerničke pobožnosti proizašle su također brojne molitve, kojima nadodajemo i ovo euharistijsko slavlje”, kazao je nadbiskup Vukšić. “Nastavljaju se izgovarati riječi. Čuju se i dalje uzdasi i vide suze. Nastavljaju se paliti svijeće i polagati vijenci. A iz naše vjere u uskrsnuće i vječni život te iz svoga kršćanskoga poslanja da budemo svjedoci Božje ljubavi u svijetu, nastavljamo Gospodinu Bogu upućivati ponizne molitve koje, zajedno sa svim drugim znakovima našega poštovanja prema žrtvama i sjećanja na njihovu tragediju, te našega suosjećanja i solidarnosti sa članovima njihovih obitelji, naznačuju i našu najdublju želju, koja se pretače u poruku iz Grabovice, a glasi: Ne ponovilo se nigdje, nikada i nikomu više! I neka je svi čuju, poslušaju i primijene posvuda. Poput jeke iz ovoga dubokog kanjona, neka se ta naša molitva stalno uzdiže pred lice svemogućega Stvoritelja, Kralja mira i Gospodara života. Neka odzvanja što je moguće glasnije i dalje. Neka ona bude naš zagovor za pokojne iz Grabovice i za ratne žrtve svih naroda. Neka bude molitva za mir, utjeha ožalošćenima i brana protiv svih zlih nakana koje ugrožavaju ljudski život i dostojanstvo”, poručio je nadbiskup Tomo.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA