30. obljetnica vjeronauka u školi

Foto: Cnak

MOSTAR – Katehetski ured u Mostaru, u dogovoru s ministrima obrazovanja, organizirao je 21. travnja u Bijelom Polju kod Mostara Okrugli stol i susret ravnatelja osnovnih i srednjih škola na prostoru hercegovačkih biskupija s biskupom mons. Petrom Palićem o 30. obljetnici ponovna uvođenja vjeronauka u odgojno-obrazovni sustav javnih škola u BiH. Kako se u našim županijama događa proces školske reforme na načelima tzv. “kurikularne reforme”, bila je to prilika za razmjenu iskustava, kratku analizu prijeđenoga puta i upoznavanje budućih koraka njezina provođenja. Uz ministre obrazovanja iz Širokoga Brijega i Livna, ravnatelja Zavoda za školstvo Mostar i izaslanika predsjednika Vlade HNŽ-a, na susretu je bilo nazočno 56 ravnatelja.
Prvo predavanje održao je biskup dr. Petar Palić s naslovom Trideseta obljetnica Katoličkoga vjeronauka u školi – prijeđeni put, odgojne vrijednosti i novi izazovi vjeronauka u školi. Osvrnuo se na odluke hrvatskih biskupa koji su u dogovoru s državnim vlastima 1991. godine donijeli odluku o ponovnom uvođenju konfesionalnog oblika vjeronauka u javne škole, nakon što su ga komunističke vlasti dekretom 1951. godine izbacile iz škole. Podsjetio je na prijeđeni put, donošenje županijskih zakona i uredbi sve do potpisivanja Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH kojim je vjeronauk potvrđen kao obvezni školski predmet s pravom izbora, vjeroučitelji su u pravima i obvezama jednaki s drugim učiteljima i nastavnicima u školi, mjesni biskup vjeroučiteljima daje ovlast poučavanja u školi, a Crkva izrađuje vjeronaučne programe i udžbenike. Naglasio je kako je vjeronauk dao nenadomjestiv prilog cjelovitu odgoju i obrazovanju učenika i potvrdio svoju odgojnu važnost u školi. Predstavio je i statističke podatke o broju učenika u školama te naveo da gotovo 100% djece u osnovnim i srednjim školama, čiji se roditelji izjašnjavaju kao katolici, pohađa katolički vjeronauk. Ukazao je i na zabrinjavajuće demografske podatke o sve manjem broju učenika u školi. Ravnateljima je zahvalio za podršku u provođenju vjeronauka u školi i za pomoć koju pružaju vjeroučiteljima.
Ministrica obrazovanja u Zapadno-hercegovačkoj županiji Ružica Mikulić predstavila je dosadašnji rad oko provođenja kurikularne reforme, potom voditelje stručnih timova za izradu kurikula za pojedine nastavne predmete te daljnje korake koje treba činiti. Posebno je istaknula važnost potpisivanja Sporazuma o suradnji i pomoći koji su ministar obrazovanja i ravnatelji državnih agencija za obrazovanje Republike Hrvatske potpisali s hrvatskim ministrima obrazovanja u Federaciji BiH. Pozvala je i sve ravnatelje na suradnju i pomoć.
Dr. don Ante Pavlović održao je potom stručno predavanje o koncepciji odgoja i obrazovanja u svjetlu “kurikularne reforme”, predstavio je teorijski i praktični koncept kurikula koji je promoviran u europskim državama 70-ih godina prošloga stoljeća. Izdvojio je neka njegova dobra rješenja koja pridonose izgradnji kvalitetnije škole koja može odgovoriti današnjim izazovima i potrebama učenika i cijeloga društva, ali i na neke stručne i praktične poteškoće koje treba promisliti i povoljno riješiti u našim konkretnim školskim i društvenim okolnostima.
Okruglom stolu i diskusiji pridonijela je ministrica obrazovanja Hercegbosanske županije koja je u kratku povijesnom presjeku školstva u BiH od otomanskoga razdoblja do danas, istaknula važnost škole u očuvanju vlastita jezičnog, kulturnog i vjerskog identiteta hrvatskoga naroda u BiH. Susret je završio u blagovaonici uz radosno i ugodno uskrsno druženje.

A.P.

Izvor: Crkva na kamenu