Proslavljen spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera

SLAVONSKI BROD (IKA) – Spomen 181. godišnjice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa, proslavljen je 24. siječnja 2024. u njegovoj rodnoj i krsnoj župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.
Duhovni program počeo je polaganjem lampiona kod Stadlerova spomen-obilježja blizu njegove rodne kuće i molitvom koju je predvodio domaći župnik Anđelko Cindori. Potom su vjernici uz pjesmu došli do župnoga Katehetskog centra gdje je svečano misno slavlje predvodio umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar. Osim župnika Cindorija, suslavili su brodski gvardijan fra Slavko Milić, plehanski gvardijan fra Anto Tomas, župnik u Brodskom Vinogorju vlč. Krunoslav Karas te grkokatolički svećenici vlč. Aleksandar Hmilj i Nikola Stupjak.
Među brojnim vjernicima sudjelovalo je četrdesetak sestara služavki Maloga Isusa iz triju provincija Družbe na čelu s vrhovnom poglavaricom s. Marijom Banić i poglavaricom Sarajevske provincije s. Anom Marijom Kesten.
Aktualizirajući Evanđelje u kojem Isus apostolima pojašnjava da je u sjemenu – Riječi Božjoj životna snaga te da su svi pozvani roditi se na život vječni, uz pretpostavku priznavanja nevrijednima te posjedovanja djetinjeg povjerenja prema Božjem davanju i milosti, biskup Sudar je ustvrdio da je tako živio i sluga Božji Josip Stadler.
“Stadler je svoje životno načelo, geslo, sažeo u jezgrovitu nauku poručujući najprije sebi, a onda i svakom vjerniku: ‘Imaj prema Bogu srce djetinje, otvoreno primiti Božju riječ. Imaj srce majčinsko prema drugome, srce samilosno. Imaj srce sudačko prema sebi, priznaj ono što jesi da Bogu ostaviš mogućnost njegova djelovanja.’ Bog je sama dobrota. Prepoznao je to sluga Božji Josip Stadler. U njegovu je životu zasjala Isusova ljubav prema nemoćnima, malenima. Ako hoćemo biti veliki pred Bogom preduvjet je sebe smatrati malima. To je zakon Božjeg rasta, kako bi bili oni koji riječ Božju naviještamo i svjedočimo svojom plemenitošću i dobrotom, napose blizinom onih koji nas trebaju. To je Isusov nauk koju nam danas ponavlja i svjedoči po životu i djelima sluge Božjega Stadlera”, rekao je uz ostalo biskup Sudar.
Kako je prvi put predvodio Misu u toj župi, u znak sjećanja župnik Cindori darovao mu je sliku Gospe Brze Pomoći. Nakon Mise sudionici su u procesiji došli u župnu crkvu gdje su se pred izloženom Stadlerovom slikom zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim i svetim.
Pjevanje je predvodio zbor župe Gospe Brze Pomoći i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju pod ravnanjem s. Pavke Dujmović, poglavarice brodskog samostana služavki Maloga Isusa.