50 godina od izgradnje crkve u Vrdima

Foto: Cnak

Malo planinsko selo Vrdi nalazi se na obroncima planine Čabulje, dvadesetak kilometara od Mostara, na putu između Drežnice i Goranaca. Netaknuta priroda i veličanstven pogled na kanjon rijeke Neretve pružaju poseban osjećaj. Bilo je posebno i posljednjih dana na Vrdima. Naime, ove godine slavi se 50. obljetnica od izgradnje crkve na Vrdima, a svečani blagoslov bio je 1. srpnja 1972. Za zaštitnike crkve izabrani su apostolski prvaci sv. Petar i sv. Pavao. Tada je svečanu svetu Misu predvodio biskup Pavao Žanić.
Župnik župe Jablanica, don Drago Ćurković, koji sada upravlja župom Drežnica, a njoj pripadaju i Vrdi, zajedno s mještanima organizirao je proslavu ove 50. obljetnice i svetkovinu zaštitnika crkve sv. Petra i Pavla. Svečano misno slavlje u kapelici crkvenoga dvorišta predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, a u koncelebraciji uza župnika i generalnoga vikara don Nikolu Menala bili su bivši župnici i upravitelji, te svećenici rodom iz ove župe. Župnik je na početku svete Mise pozdravio biskupa Petra, sve nazočne svećenike, časne sestre i vjernike te izrazio radost ovoga dana. Okupljenima se obratio Željko Marić, predsjednik Organizacijskoga odbora za gradnju crkve, koji je pozdravivši sve okupljene istaknuo što se sve uradilo posljednjih godina na crkvi i u crkvenome dvorištu.
Biskup Petar u homiliji izrazio je radost zbog okupljanja vjernika koji čine Crkvu, Stijenu, jer je i Isus stvorio Crkvu na Petru, ali ne na Petru kao običnu čovjeku, nego na Petru koji je bio otvoren djelovanju Duha Božjega.
Pred nama je ova lijepa obnovljena crkva. Njezina bi gradnja bila uzaludna ako se mi kao vjernici ne bismo izgrađujemo u zrele i odgovorne vjernike svaki put kad sudjelujemo u Euharistiji, ako ne postajemo živa Crkva. Dao Bog da ova crkva kao zgrada ostane nerazrušena, ali dao Bog i još više da mi i naša srca kao živa Crkva ostanemo također postojani na stijeni vjere na kojoj je Krist sagradio svoju Crkvu, rekao je biskup Petar na kraju homilije.
Nakon svete Mise nastavljeno je druženje i prijateljevanje u crkvenome dvorištu uz pjesmu kulturno-umjetničkih društava.

Izvor: Crkva na kamenu