50. obljetnica izgradnje crkve sv. Nikole Tavelića

Foto: Događajnica

ČERIN – U Donjem Velikom Ograđeniku, u općini Čitluk, proslavljena je 2. prosinca 50. obljetnica blagoslova crkve sv. Nikole Tavelića, prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca koji je izabran za nebeskoga zaštitnika mjesta.
Proslava obljetnice započela je odavanjem počasti svim poginulim braniteljima, na kojoj su predstavnici mjesne zajednice položili vijenac i zapalili svijeće kod spomenika ispred Groblja hrvatskih vitezova, dok su se okupljeni mještani u molitvi prisjetili poginulih branitelja u svim ratovima. Središnji dio proslave bila je Misa zahvalnica koju je predslavio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, u suslavlju s don Đurom Benderom, dekanom Broćanskoga dekanata, fra Velimirom Bagavcom, župnikom župe Čerin i ostalim svećenicima.
Nakon uvodne procesije akademik Šimun Musa u zahvali se prisjetio projektanta, organizatora gradnje, glavnoga majstora i svih koji su svojim radom ili na bilo koji drugi način pridonosili izgradnji crkve. Inače, izgradnja crkve započela je 1969. godine, dok je prva Misa u njoj slavljena na Božić 1971. godine. Crkva je nastajala u vrijeme hrvatskoga proljeća. Crkvu je 4. veljače 1973. blagoslovio tada pomoćni biskup Pavao Žanić, a u ime Ograđeničana, mladih i u svoje ime tada se biskupu, brojnom svećenstvu i velikom broju nazočnih kao student obratio upravo Šimun Musa.
U svojoj propovijedi mons. Petar Palić naglasio je važnost zajedništva. “Smisao ovoga slavlja nije samo spomen na nešto što se dogodilo, na jedan prošli događaj. Smisao ovoga slavlja i okupljanja jest naučiti kako da mi, kao živa Crkva, danas odgovorno živimo svoje crkveno zajedništvo”, kazao je mons. Petar Palić i osvrnuo se na jučerašnje čitanje iz Evanđelja.
“Izgradili ste ovu crkvu, crkvu u kojoj su se vaši preci i vi molili i molite već pedeset godina, gdje Boga slavite. Ova crkva čini ujedno i ono što jesmo i ono što neprestano moramo postajati, to je živi udovi otajstvenoga tijela Kristova. Zato draga braćo i sestre, svaki put kada prolazimo pokraj ove crkve ili bilo koje crkve, moramo se sjetiti snage koja proizlazi iz zajedništva. Svaki put kada uđemo u ovu crkvu, ali ne samo ovu crkvu, nego u bilo koju crkvu, moramo se ponizno moliti Bogu da rastemo u jedinstvu i zajedništvu ne samo s katolicima ovdje ovoga mjesta, ove župe, ili katolicima naše biskupije, nego katolicima cijeloga svijeta. To crkvu čini velikom zajednicom i velikom obitelji”, istaknuo je mons. Palić.
Biskupu Paliću na početku misnoga slavlja uručeno je cvijeće u znak dobrodošlice, a učenik Dane Šarac krasnoslovio je pjesmu, dok je sedmeročlana obitelj Šarac pred kraj zahvalnoga misnog slavlja biskupu Paliću uručila prigodni dar i zahvalila na dolasku u ime svih mještana.
Zahvalu biskupu Paliću uputio je i fra Velimir Bagavac, župnik župe Čerin, koji je također zahvalio na dolasku Ivi Bevandi, ministru prometa i veza HNŽ-a, Marinu Radišiću, načelniku općine Čitluk, Predragu Smoljanu, predsjedniku Općinskoga vijeća Čitluk, kao i svima nazočnima, koje je pozvao na prigodno druženje u obližnju školu, gdje je, nakon misnoga slavlja, nastavljena proslava 50. obljetnice blagoslova crkve sv. Nikole Tavelića.

Izvor: Crkva na kamenu/Događajnica