800 godina Hrvatskih dominikanaca

Foto: hr.wikipedia.org

ZAGREB (IKA) – Dominikanska obitelj obilježit će 2021. godine dva važna jubileja – 800. obljetnicu rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika i 800 godina od dolaska dominikanaca na hrvatske prostore. Jubilarnu godinu hrvatska dominikanska obitelj započela je na blagdan sv. Tome Akvinskog, 28. siječnja, Misom koju je u 19 sati u crkvi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, u zajedništvu s braćom dominikancima.
Na pitanje o razlozima zašto Jubilarnu godinu započinju upravo na blagdan sv. Tome, o. Slavko Slišković rekao je da je taj svetac najpoznatiji uzor dominikancima, koji je u sebi spojio ideal dominikanskoga života molitve i navještaja. Istaknuo je da su prvi hrvatski dominikanski koraci učinjeni u Dalmaciji, ali su se vrlo brzo raširili cijelim prostorom Hrvatske. Prvi samostan, a koji neprekidno od 1225. djeluje i danas, jest onaj u Dubrovniku, a najmlađi je samostan u Zagrebu, koji djeluje od 2001. Od najava događaja u Jubilarnoj godini, izdvajamo vizualno predstavljanje jednoga samostana svaki mjesec te 12 tematskih razgovora s braćom i sestrama dominikanske obitelji, a najavljen je i znanstveni simpozij u rujnu o manje spominjanim temama iz dominikanske povijesti.

Sadašnje stanje Provincije

Provincijal Slišković napomenuo je da je geslo dominikanskoga reda “Veritas” – “Istina”. “Naime, Dominik je djelovao u 13. stoljeću, obilježenu vjerskim neznanjem, praznovjerjem ili krivovjerjem. Dominik je studirao teologiju i pokazao nam smisao našega studija. Zato studij u Redu nije cilj samome sebi, nego da naučeno posluži u navještaju Evanđelja”, podsjetio je o. Slišković. Ističući kako Provincija ima 12 kuća i samostana, od čega deset u Hrvatskoj, jednu u Sloveniji i jednu u Bosni i Hercegovini te da nakon svih ovih godina imaju na čemu zahvaljivati, provincijal je naglasio: “Dali smo prve hrvatske blaženike, bl. Augustina Kažotića i bl. Ozanu Kotorsku i prvi tekst pisan latinicom na hrvatskom. Prvo hrvatsko sveučilište utemeljili su dominikanci, a tu je i neprestana molitva, duhovni rad, promicanje pobožnosti krunice te trajna briga za spasenje duša!”
Nakon misnoga slavlja predviđeno je otvorenje novouređene Središnje provincijske knjižnice “Fr. Hijacint Bošković”, sa spomen-zbirkom Franje Šanjeka. Provincijal Slišković podsjeća da se radi o knjižnici koja će čuvati više od 45 tisuća naslova, od čega gotovo tisuću iz 16. ili 17. stoljeća, vrlo vrijedna sadržaja. A Spomen-zbirka čuvat će ostavštinu dominikanca, akademika Franje Šanjeka, ponajboljeg poznavatelja hrvatskoga srednjovjekovlja i jedinoga svećenika koji je nakon Drugoga svjetskog rata izabran za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA