Adventska duhovna obnova za bogoslove

Foto: KTA

SARAJEVO – Adventsku duhovnu obnovu za bogoslove u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu (VBS) u Sarajevu, 15. i 16. prosinca 2023., predvodio je biskup Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petar Palić.
Biskupa Palića pozdravio je na početku duhovnik VBS-a vlč. Marko Hrskanović zaželjevši mu dobrodošlicu u sarajevsku bogosloviju. U svojim duhovnim nagovorima bogoslovima biskup Palić približio je dva biblijska lika važna u vremenu došašća, a to su prorok Izaija i Ivan Krstitelj. “Izaija, kojeg je isusovac Collins nazvao petim Evanđeljem zbog sličnosti tema s kanonskim Evanđeljima, jest prorok utjehe. On je prvi prorok koji je artikulirao da Bog spašava sve ljude jer će svima prirediti gozbu od pretiline (usp. Iz 25,6). On je također prorok nade i novih početaka što treba karakterizirati svakog kandidata za svećeništvo jer bez toga dvoga zapada se u defetizam”, pojasnio je, između ostaloga, biskup Petar.
U nagovoru drugoga dana duhovne obnove biskup Palić govorio je o značaju Ivana Krstitelja. “On je glas Gospodinov u pustinji i pripravlja put Riječi. Njega karakterizira poniznost, šutnja i hrabrost što ga čini pravim svjedokom i zato ga Isus Krist naziva najvećim od svih rođenih od žene, ali u kraljevstvu Božjem je najmanji jer je on samo preteča (usp. Mt 11,11-13)”, istaknuo je biskup Palić napominjući da je Ivan Krstitelj “čovjek kontrasta jer živi pustinjsku samoću i tišinu, ali govori mnoštvu i to isto mnoštvo ga slijedi i uvažava”. Po tom primjeru biskup Palić bogoslovima je napomenuo da je u Kristovoj prisutnosti potrebna tišina kako bi se narodu prikladno mogla navijestiti Radosna vijest spasenja tj. da na taj način onda “Bog može govoriti preko nas jer su svećenici samo oruđe u Kristovim rukama”. Na kraju nagovora spomenuo je kako su proroci, posebno Izaija i Ivan Krstitelj, bili “znak osporavan” te je bogoslovima posvijestio da će to i oni biti ukoliko budu “pravi nasljedovatelji Kristovi jer svijet i danas – kao i izabrani narod u Starom Zavjetu – ne prihvaća i ne poznaje proroke”.
Poslije nagovora bogoslovi su, zajedno s biskupom Palićem, duhovnikom Markom te biskupovim tajnikom vlč. Antonijem Zirdumom, izmolili krunicu te su sudjelovali na svetoj Misi u bogoslovskoj kapelici.
Po završetku misnoga slavlja zahvalu za dolazak i predvođenje duhovne obnove biskupu Petru u ime svih bogoslova i odgojitelja uputio je duhovnik vlč. Hrskanović. Susret je završio ručkom u bogoslovskoj blagovaonici.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA