Afganistan trenutačno najopasniji za kršćane

Foto: missio.ba

BEČ (MISSIO.BA) – Godišnje izvješće organizacije Open Doors (World Watch List 2022) objavljeno 19. siječnja pokazuje drastičan porast progona kršćana u svim dijelovima svijeta, prenosi agencija Kathpress.
Protekle je godine 360 milijuna kršćana u svijetu doživjelo pritiske, diskriminaciju i nasilje zbog svoje vjere, što je za 20 milijuna više nego 2020. godine, ističe se u izvješću međunarodne kršćanske organizacije. Prvi put se kao najopasnije mjesto za kršćane navodi Afganistan, od dolaska talibana na vlast. Više od 20 godina na vrhu toga negativna popisa bila je Sjeverna Koreja, koja je sada zauzela drugo mjesto, premda je i tamo prošle godine pojačan već ekstremni progon kršćana.
Direktor Open Doorsa Austrija, evangelički teolog Kurt Igler, opisao je u razgovoru za Kathpress kako se nakon pada Kabula svi “podzemni” kršćani u Afganistanu nalaze u životnoj opasnosti, vlasti imaju informacije prema kojima se može identificirati sve koji su prešli na kršćanstvo, a talibanski borci zatim ih traže “od vrata do vrata”. Ako ih nađu, za kršćanske muškarce to znači gotovo sigurnu smrt, dok kršćanske žene i djevojke postaju ili “ratni plijen” i nasilno ih udaju za talibanske borce, ili ih odmah siluju i otimaju. Većina kršćana skriva se po udaljenim selima ili je pobjegla iz Afganistana i živi u izbjegličkim kampovima u susjednim zemljama, gdje su također u opasnosti.

Izvor: Crkva na kamenu