Akademici protiv Putina ratovođe

Foto: wikimedia.org

Il Sismografo, 2. III. 2022. – Ruska akademija znanosti izdala je 24. veljače, na dan početka ruske invazije na Ukrajinu, ovu izjavu, koja je dospjela u svijet tek početkom ožujka:
“Mi, ruski učenjaci i znanstvenici, i zastupnici znanstvenoga novinarstva, izražavamo snažan protest protiv ratnih akcija koje poduzimaju oružane snage naše zemlje protiv teritorija Ukrajine. Ovaj sudbonosni korak oduzima bezbroj ljudskih života i potkopava temelje uspostavljena sustava međunarodne sigurnosti.
Odgovornost za pokretanje novoga rata u Europi u potpunosti leži na Rusiji.
Nema opravdanja za ovaj rat. Pokušaji da se situacija u Donbasu iskoristi kao prilika za otvaranje ratnoga bojišta nikako nisu vjerodostojni. Sasvim je jasno da Ukrajina ne predstavlja prijetnju sigurnosti naše zemlje. Rat protiv toga je nepravedan i očito besmislen.
Ukrajina je bila i ostaje nam bliska zemlja. Mnogi od nas imaju rođake, prijatelje i kolege koji dijele naša znanstvena istraživanja. Naši očevi, djedovi, prabake i pradjedovi zajedno su se borili protiv nacizma. Čin vođenja rata zbog geopolitičkih ambicija vlade Ruske Federacije, vođen sumnjivim povijesnim fantazijama, predstavlja ciničnu izdaju učinjenu njihovu sjećanju. Poštujemo državnu autonomiju Ukrajine koja se temelji na valjanim demokratskim institucijama. Razumijemo europski izbor naših susjeda. Uvjereni smo da se svi problemi koji pogađaju naše dvije zemlje mogu riješiti mirnim putem.
Pokrenuvši ovaj rat, Rusija se osudila na međunarodnu izolaciju, na status proklete zemlje. To znači da mi, učenjaci i znanstvenici, više ne ćemo moći obavljati svoj posao kao što smo radili do sada jer su znanstvena istraživanja nezamisliva bez suradnje sa stranim kolegama. Izolacija Rusije od svijeta povlači daljnju kulturnu i tehnološku degradaciju naše zemlje i potpun nedostatak pozitivnih izgleda. Rat s Ukrajinom skok je u mrak.
Bolno je prepoznati da je naša zemlja, koja je dala temeljan doprinos pobjedi nad nacizmom, sada postala okidač za novi rat na europskom kontinentu. Pozivamo na hitnu obustavu svih vojnih akcija protiv Ukrajine. Zahtijevamo poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ukrajinske države. Tražimo mir za naše dvije zemlje!”
* Osvrt. Vrlo jasna artikulacija ruskih akademika o besmislenoj bezbožnoj “vojnoj akciji” Rusije na Ukrajinu, koja se općenito naziva invazijom ili navalom odnosno agresijom ili napadom. Donbas je područje gdje su dvije “oblasti” u istočnoj Ukrajini, Doneck s manje od milijun stanovnika i Lugansk s manje od pola milijuna žitelja, pod kontrolom proruskih snaga od 2014., Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, proglasio ih je “neovisnim republikama” protiv međunarodnoga prava.

Izvor: Crkva na kamenu