U Alžiru Crkva dijaloga i susreta

Foto: https://upload.wikimedia.org

ALŽIR (RV) – Papa Franjo je na Badnjak imenovao 72-godišnjeg francusko-alžirskog isusovca, Paula Desfargesa, nadbiskupom Alžira, glavnoga grada istoimene države. Od 2009. godine bio je biskup dijeceze Hipon.
U razgovoru za Radio Vatikan, novi nadbiskup Alžira govorio je o životu kršćanske manjine u toj većinskoj muslimanskoj zemlji te o svojoj radosti zbog ovoga novog, važnog imenovanja. “Riječ je o izazovu, a u isto vrijeme to je milost”, ustvrdio je nadbiskup, te je rekao kako je njegova zajednica svjedok dobrog suživota, vjerojatno zato što se očituje iz dana u dan kako u velikim, tako i u malim stvarima. “Ne treba nam neki posebni napor kako bismo to ostvarili”, kazao je.
Nadbiskup Alžira je rekao kako je njegovo poslanje kao i njegove subraće biskupa u Alžiru biti “Crkva za sve”. Objasnio je da Crkva u Alžiru ima velik broj studenata iz subsaharske Afrike, a isto tako i zajednice koje čine inozemni stručnjaci i diplomati koji rade u toj zemlji. “Iz tog razloga riječ je o izrazito međunarodnoj Katoličkoj Crkvi. […] Veoma je dinamična”, kazao je nadbiskup.
“Znam da su na božićnu noć mnogi naši prijatelji muslimani došli u naše crkve, sigurno ne kako bi nas pokušali obratiti, nego da vide kako kršćani slave [Boga]… I to je način kako se upoznati. Veoma smo sretni zbog toga! U svijetu u kojem rastu napetosti između muslimana i Zapada, muslimana i kršćana, postoji mjesto u kojem je moguće dati život nečemu drugačijem…”, zaključio je novoimenovani alžirski nadbiskup Paul Desfarges.

Izvor: Crkva na kamenu