Anđelima bit će slični, jer sinovi su Božji

Foto: Cnak

MOSTAR – Anđeli su prvijenci Božjega stvaralačkog djela, obdareni pobjedonosnom snagom protiv svakoga zla u svijetu, a puni jedinstvene ljubavi prema nama ljudima. Oni nas mogu štititi, voditi, braniti od svakoga zla po dušu i tijelo, našoj duši davati spasonosne poticaje. Naš anđeo čuvar može nam biti veoma vjeran životni prijatelj. To dokazuju toliki primjeri iz života svetaca i pobožnih kršćana. A na nama je da li ćemo taj dar, što ga nebo pruža, prihvatiti ili ne. Dobar kršćanin s radošću i zahvalnošću prihvaća sve Božje darove, pa tako i dar anđela čuvara.
Spomendan svetih Anđela čuvara obilježava se drugoga dana mjeseca listopada. Već nekoliko godina na taj dan slavi se sveta Misa na rimokatoličkom groblju u Raštanima, župa sv. Mateja u Mostaru. Ispred kapelice sv. Leopolda Bogdana Mandića župnik don Tomislav Ljuban prikazao je svetu Misu za obitelji nerođene djece da im Gospodin podari snage i ustrajnosti te da prihvate Božju volju i u ovako teškim trenutcima gubitka njihovih malih anđela. Okupio se velik broj roditelja i obitelji koji su s bijelom ružom u ruci i suznoga pogleda a opet jaki u vjeri i sa saznanjem da imaju svoga anđela na nebu, sudjelovali na misnome slavlju u 16 sati.
U ovome groblju nalazi se grobnica u koju se mogu pokapati nerođena djeca.
Nakon misnoga slavlja s upaljenim svijećama u procesiji prema grobnici najprije su krenula dječica a zatim i svi ostali gdje je župnik izmolio molitvu svetim Anđelima čuvarima za pokopanu djecu, za njihove roditelje i sve kršćanske obitelji. Uz pjesmu našoj Majci Mariji, Kraljici anđela, okupljeni vjernici razišli su se u tišini osnaženi utjehom koju samo Svevišnji daje.
Nakon svete Mise u župnoj kući na kratkom druženju okupili su se roditelji djece pokopanih u grobnici za nerođenu djecu. Istaknuli su da je obilježavanje blagdana svetih Anđela posebno milostan za njih, molitva i sveta Misa koja ih okupi svake godine daje im snagu i produbljuje njihovu vjeru. Razgovarali su o postavljenu plakatu u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na odjelima ginekologije kako bi i drugi roditelji koji prolaze iste ili slične situacije saznali za mogućnost pokopa. Također razgovaralo se o uređenju grobnice i budućim aktivnostima župe sv. Mateja zajedno s inicijativom roditelja čija su djeca pokopana u grobnici za nerođene.

Izvor: Crkva na kamenu