Bartolomej u kolovozu u Kijevu

Foto: wikimedia.org

Orthodox Times – 28. svibnja 2021. Novinar K. Onisenko izvješćuje da je kalcedonski pravoslavni mitropolit Emanuel bio u Kijevu 26. i 27. svibnja radi pripreme službena pohoda u kolovozu ove godine carigradskoga patrijarha Bartolomeja Kijevu i Ukrajini. Pohod je u povodu 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine. Emanuel je izjavio: “Tijekom svojega boravka posjetio sam mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija kojemu sam prenio bratske želje Ekumenskoga patrijarha u povodu njegova imendana. Također sam imao priliku, zajedno sa suradnicima Ekumenskoga patrijarha, razgovarati sa službenicima mjerodavnih vlasti Ukrajine o pripremi pohoda Ekumenskoga patrijarha u kontekstu državnih proslava 30 godina neovisnosti zemlje.
Ukrajina se raduje posjetu Ekumenskoga patrijarha, koji je svoje ime povezao s izdavanjem Tomosa o autokefalnosti, pravednu i staru zahtjevu pobožna ukrajinskog naroda.”
Prema izjavi Ukrajinske Crkve, kijevski mitropolit Epifanije rekao je mitropolitu kalcedonskom Emanuelu da se Ukrajinska Crkva raduje posjetu patrijarha Bartolomeja Kijevu idućega kolovoza, na poziv predsjednika V. Zelenskoga.
* U siječnju 2019. carigradski je patrijarh izdao tomos ili povelju o priznanju autokefalnosti Pravoslavne Crkve u Ukrajini, nakon što su tri crkvene pravoslavne zajednice postigle ujedinjenje i zatražile priznanje autokefalije. Moskovski se patrijarhat tomu protivio, zbog dijela Ukrajinske Crkve koji stoljećima stoji pod jurisdikcijom Moskovskoga patrijarha. Moskva je prekinula liturgijske odnose s Carigradom. Kalcedonski 68-godišnji mitropolit Emanuel Adamakis, s naslovom Stariji, u veljači ove godine izabran je na to mjesto, a dotadašnji 85-godišnji mitropolit Atanasije Papas uklonjen je zbog neposluha i nepoštovanja prema Ekumenskom patrijarhu.

Izvor: Crkva na kamenu