Bez ikakva grijeha

Foto: Cnak

HRASNO – Na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2019., župa Hrasno proslavila je patron župe i svetišta Kraljice mira. Svečano sveto misno slavlje u 11 sati predvodio je ovogodišnji mladomisnik don Petar Filipović, župni vikar u župi Studenci. Crkvu u Hrasnu ispunili su vjernici i svećenici uz molitvu i pjesmu “župnoga” zbora, okupljenoga za ovakve prigode i slavlja, s pjevačima iz nekoliko župa. Pučke liturgijske pjesme, koje se pjevaju u ovo vrijeme Došašća, zagrijale su srca vjernika. Budući da je bila nedjelja, a sveta Misa bila je samo u župnoj crkvi, okupilo se mnogo vjernika.
Uza župnika don Antuna Pavlovića u koncelebraciji je bilo još nekoliko svećenika. Evanđelje je navijestio đakon Antonio Krešić, rodom iz ove župe, što je bilo na veliku radost Hrašnjana.
Don Petar je u propovijedi govorio o Blaženoj Djevici Mariji te o četiri glavne istine: bezgrješno začeta, Bogorodica, Djevica i uznesena na nebo. Upravo danas slavimo jedno od ove četiri vjerske istine – Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije, sačuvane od svake ljage istočnoga grijeha. Zahvaljujemo Bogu i kličemo radosni uz molitvu da i mi kroz naš kršćanski život nastojimo slijediti Mariju u osobnoj čistoći koju je ona posjedovala.
Za patron župe upriličena je trodnevna duhovna priprava. Svakoga od tih dana vjernici su imali prigodu za svetu ispovijed.

Izvor: Crkva na kamenu