Bez ljubavi vjera umire

Foto: https://www.tomislavcity.com

GRABOVICA – U četvrtak, 13. lipnja 2019., župa Grabovica proslavila je svoga nebeskoga zaštitnika sv. Antu Padovanskoga. Svečano misno slavlje u 11 sati predslavio je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije u suslavlju brojnih svećenika, a pjesmom ga uzveličao župni zbor. Na početku je župnik don Blaž Ivanda pozdravio mons. Ćurića, istaknuvši kako je biskup Ćurić podrijetlom iz buškoblatskoga kraja. Otac mu je iz Vrila, župa Prisoje, a majka iz Dobrića, župa Grabovica. U znak dobrodošlice župnik je uime župljana darovao biskupu umjetničku sliku “Sv. Vlaho u Dubrovniku”, rad umjetnika Mire Stamatovića. Biskupovim roditeljima, Pavki i Anti, koji slave 60 godina zajedništva u braku, kojega su sklopili u crkvi sv. Ante u Grabovici, također su uz čestitke uručeni prigodni darovi: umjetnička slika, ručni rad – vez i monografija Sto osamdeset godina župe Grabovica. Svetom misnom slavlju prethodila je svečana procesija sa svečevim kipom kroz dvorište župne crkve uz pjevanje Litanija svih svetih.
U propovijedi biskup Ćurić istaknuo je kako nas “evanđeoski naučitelj, sv. Ante, upućuje kako zapravo živjeti po Evanđelju, što je vidljivo ne samo iz Antinih spisa nego iz čitava njegova života, iz kojega izbija neprolazna ljepota, snaga i svježina Radosne vijesti. Tomu se pozivu treba otvoriti svaki kršćanin, znajući da se naša vjera ponajprije očituje po tome koliko i kako živimo po Evanđelju. Valja nam razlikovati dva suprotna načina razumijevanja i doživljaja vjere. Jedan je, na koji upozorava papa Franjo, biti kršćanin samo zato što je to naša kultura i tradicija bez potrebe za obraćenjem i nasljedovanjem Isusa. Tu kršćanska vjera prolazi kao kroz neku posudu za destilaciju i postaje ideologija. I nasuprot tome, drugi istinski način razumijevanja i prihvaćanja vjere jest vjera na način ljubavi, kako nam je sam sv. Ante zapisao: Ljubav je duša vjere, ona je oživljava, bez ljubavi vjera umire. Istina Isusove, Antine i naše kršćanske vjere jest ta da nas Bog ljubi i nikada nas ne će prestati ljubiti, a mi tu Božju ljubav trebamo nasljedovati u sasvim konkretnim djelima ljubavi prema braći ljudima” – kazao je mons. Ćurić.
Na završetku misnoga slavlja župnik don Blaž zahvalio je Bogu na ovom svečanom događaju, biskupu Ćuriću na iskrenim riječima i poukama, svećenicima suslaviteljima, ispovjednicima i predvoditeljima trodnevne priprave za blagdan, animatorima pjevanja te župljanima za sudjelovanje u održavanju župnih objekata i crkve. Zatim je župnik pozdravio sve iseljenike i hodočasnike, svim župljanima čestitao blagdan njihova nebeskog zaštitnika, a imendan nositeljima imena današnjega svečara.

Izvor: Crkva na kamenu