Biskup Dražen Kutleša na proslavi sv. Franje

Foto: Cnak

POSUŠKI GRADAC – Župna zajednica u Posuškom Gradcu proslavila je 4. listopada 2019. s početkom u 11 sati svoga nebeskoga zaštitnika sv. Franju Asiškog svečanim euharistijskim slavljem, kojemu je predsjedao porečki i pulski biskup Dražen Kutleša u koncelebraciji s mjesnim župnikom fra Valentinom Vukojom i s još jedanaest svećenika iz Posuškoga dekanata i drugih dijelova Hercegovine. Biskup je sa svećenicima i većim brojem ministranata došao u procesiji iz crkve do kapelice i njezina oltara u crkvenome dvorištu. Najprije je župnik kratko pozdravio sve nazočne vjernike, pjevače Župnoga zbora, djecu, ministrante i mlade, napose framaše, te svećenike i biskupa Dražena, koji se rado odazvao na njegov poziv za predvođenje ovoga slavlja u Posuškom Gracu, a ovo je mjesto zbog svoje povijesne i kulturne baštine uvršteno u program Dana europskoga naslijeđa 2019., primjerice starokršćanska bazilika iz 4./5. st., što ga priređuje Federalno ministarstvo kulture i športa, a održano je kroz dva dana uoči proslave zaštitnika ove župe.
Propovjednik je u svome govoru rekao da je sv. Franjo jedan od najvećih svetaca Katoličke Crkve kojega je “resila jednostavnost, jer je sve ono suvišno odbacivao i živio siromaštvo i poniznost”. Bio je povezan s prirodom oko sebe, od malih životinja i svih drugih pojava, te je shvaćao i prihvaćao kako male ljude, tako i velike osobe onoga vremena. Potaknuo je i prisutne vjernike da u svome životu i oni i svi mi tražimo u sv. Franji uzor za pravo življenje u ovome svijetu i našoj Crkvi. Ne trebamo ni mi danas nerealno težiti nečemu što ne možemo postići ili što nama ne odgovara, a napose nije razborito čeznuti za bogatstvom, jer su nam sve te čežnje najčešće nepotrebni teret koji zamračuje ljepotu života. Sv. Franjo je, uvidjevši svoju zabludu glede takvih mladenačkih čeznuća, doživio potpunu preobrazbu u novoga čovjeka koji onda čezne za onim najpotrebnijim, a to je svetost.
Dalje je tumačio kako ponizne osobe ne misle o sebi da su najpametnije, one nisu time opterećene, jer njima je uzorom upravo ponizni sv. Franjo. “Sveti Franjo je znao prihvatiti glas Božji. Uzor je našao u maloj djeci, jer ona su ponizna.” Pozvao je sve nas prisutne na Misi i sve slušatelje Radijske postaje Posušje, jer se cijela Misa prenosila, da činimo ono što je činio i Isus, a to je da budemo krotka i ponizna srca, te da u ovome zemaljskom životu znamo nositi svoj križ imajući u vidu da je Kristov jaram sladak, a njegovo breme lako, te Križ izvor spasenja. Spomenuo je u svojoj propovijedi i lošu demografsku sliku u Hrvata i pozvao na otvorenost životu i prihvaćanje života, jer bez toga nema prave budućnosti.
Za vrijeme ove svete Mise pjevao je Mješoviti župni zbor, a svirao je prof. Ljubo Begić, ravnatelj Osnovne glazbene škole u Posušju i predsjednik posuške podružnice HKD Napredak.
Za ovu župnu proslavu vjernici su se pripremali duhovnom trodnevnicom od 1. do 3. listopada. Prve večeri pjevao je Mali zbor iz Broćanca, a Misu je predvodio fra Jozo-Đoka Radoš, župnik iz Roškoga Polja; druge večeri pjevao je Mali zbor iz Graca, a misnom slavlju predsjedao je fra Vinko Kurevija, župnik iz Seonice; treće večeri pjevala je Frama, a Misu je predvodio župnik fra Valentin Vukoja. Ove večeri obavljen je i Obred preminuća sv. Franje, što je nešto najljepše jer svakoga čovjeka ovaj molitveni čin oslobađa bilo kakve loše ili strahobne pomisli na smrt, jer je sv. Franjo smrt nazvao “sestrica smrt”. Poslije ovoga duhovnoga bogatstva u crkvi s Misom i obnovom mistike velikoga duhovnoga lika sv. Franje, što se poistovjetio s Kristom po ranama na rukama, nogama i boku na La Verni, uslijedio je susret s časnim sestrama franjevkama. One su imale slikovno predstavljanje svoga života i rada, što je ujedno poziv na ovakav oblik redovništva, a uspostavili su ga, vođeni Duhom Svetim u svetoj Crkvi, sv. Franjo i sv. Klara iz Asiza. Molimo da Bog i danas pozove dovoljno mladića i djevojaka koji će se nadahnjivati na karizmama ovo dvoje svetaca i tako proslavljati milosrđe Oca nebeskoga. I.D.

Izvor: Crkva na kamenu