Biskupi potaknuli betlehemske kršćane da mole za zapadna društva

Foto: CNS

BETLEHEM – Cijeli Bliski istok je žedan milosrđa: Izraelci, Palestinci, kršćani i muslimani. Svima nam je potreban mir. Pomozite nam! – potaknuo je župnik latinske župe “Navještenja” u Beit Jali, otac Faysal Hijazeen, govoreći članovima Koordinacije Sveta Zemlja, koji su 15. siječnja sudjelovali na zajedničkoj svetoj Misi.
Razlozi kršćanskoga napuštanja Svete Zemlje
Nestašica posla, izraelska vojna okupacija i politička nestabilnost glavni su uzroci iseljavanja kršćana. Mjesnu Crkvu muči problem “laganoga i neumoljivoga” osipanja vjernika. Samo ih sigurno jamstvo bolje budućnosti može zadržati, ustvrdio je župnik. Spremno je odgovorio biskup Declan Lang, voditelj Koordinacije Sveta Zemlja, koji se u propovijedi obratio vjernicima: “Ovdje smo da molimo za vas. Obećavamo da ćemo, kad se vratimo kući, učiniti sve što je moguće da budete slobodniji.”
Zahvalnost biskupa za svjedočenje vjere na Bliskom istoku
I biskup Reykjavika Peter Burcher je kao predstavnik Nordijske biskupske konferencije obećao potporu: Došli smo u Betlehem kao pastiri a ne kao čarobnjaci. Kad se vratimo svojim kućama, pripovijedat ćemo to što smo čuli i vidjeli, kazao je, a dvojica drugih biskupa potaknuli su nazočne vjernike: Molite za naša zapadna društva koja se moraju sučeliti s veoma teškim izazovima. Vaša vjera nas snaži, zaključili su biskupi.

Izvor: Crkva na kamenu