Biskupska konferencija započela s procesom restrukturiranja i revitalizacije

JUŽNI SUDAN  – Novi predsjednik Sudanske biskupske konferencije, biskup Eduardo Hiiboro Kusala iz dijeceze Tombura-Yambio u Južnom Sudanu, rekao je kako je biskupska konferencija započela s procesom restrukturiranja i revitalizacije. U intervjuu za Catholic News Agency, biskup Kusala je opisao da se Sudanska biskupska konferencija sastoji od dvije nezavisne države: Sudana i Južnog Sudana.
“Struktura konferencije je jedna. Postoji jedna Biskupska konferencija Sudana i Južnog Sudana. Svi smo jedno i osjećamo da je nužno zadržati jednu Konferenciju jednostavno zato što smo (donedavno) bili zajedno i jer u Sudanu postoje samo dvije dijeceze”, objasnio je novi predsjednik Sudanske biskupske konferencije. Prema biskupu Kusali, sudanski su biskupi željni ponovno oživjeti Konferenciju, koju su mučili brojni izazovi i problemi te je gotovo prestala s radom.
“Podjela Sudana na dvije države te trenutačni sukob doveli su skoro do prekida rada naše Konferencije. Prvo trebamo osposobiti strukturu Konferencije i učiniti je djelotvornom i učinkovitom. Bit će nam potrebno i osoblje da bi čitava struktura stala na noge. Već imamo glavnoga tajnika, ali potrebni su nam ljudi oko njega, zatim resursi, te konačno i prostor kako bismo omogućili da se započeto nastavi razvijati”, kazao je biskup. Dio izazova je i sljedeći: iako je Tajništvo u Jubi, glavnom gradu Južnog Sudana, dio resursa i prostora Biskupske konferencije ostaju u Khartoumu, glavnom gradu Sudana. Biskup Kusala istaknuo je da je daljnja briga logistička.
“Sljedeća briga su također politički izazovi. Nije lako kretati se okolo. Većina ordinarija je u svojim dijecezama i nije ih lako dovesti u Jubu; komunikacija predstavlja izazov. Ceste na mnogim mjestima nisu prohodne. Može se samo putovati zrakoplovom, a ni ti zrakoplovi nisu pouzdani”, rekao je biskup Kusala. Opća nesigurnost, koja je posljedica rata u Južnom Sudanu, značajno je otežala aktivnosti Sudanske biskupske konferencije.

Izvor: Crkva na kamenu