Biskupsko ređenje novoga križevačkog vladike

Foto: Cnak

KRIŽEVCI (IKA) – Biskupsko ređenje (hirotonija) novoga križevačkog vladike mons. Milana Stipića održano je u subotu 17. listopada na prostoru pokraj grkokatoličke katedrale Presvete Trojice u Križevcima. Glavni biskup rukopolagatelj bio je umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić, a surukopolagatelji zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić te apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Na slavlju biskupskoga ređenja sudjelovali su i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nad/biskupi iz Hrvatske, BiH i Srbije, grkokatolički biskupi iz Ukrajine, Mađarske, Sjeverne Makedonije i Austrije, predstavnik Kongregacije za Istočne Crkve te brojni svećenici istočnoga i zapadnog obreda.
Na početku liturgije nuncij Lingua pročitao je bulu imenovanja mons. Milana Stipića križevačkim biskupom. Uslijedila je trostruka ispovijest vjere mons. Stipića i rukopolaganje.
U homiliji nadbiskup Puljić rekao je da se događaju ovoga biskupskog ređenja raduju svećenici, Bogu posvećene osobe i vjernici Križevačke eparhije, hrvatski biskupi s kojima već godinu dana mons. Stipić uspješno surađuje, njegova obitelj, prijatelji iz zemlje i inozemstva, a posebice se raduju vjernici katolici bizantsko-slavenskog obreda, kao i svi drugi hrvatski katolici.
Na liturgiji su zajedno pjevali Katedralni zbor Križevci i Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” iz Križevaca, pod ravnanjem maestra Ozrena Bogdanovića te klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice.

Izvor: Crkva na kamenu