Biti karakteran čovjek, poput bl. Alojzija Stepinca

Foto: Cnak

BUNA – Ove godine (10. veljače) spomendan bl. Alojzija Stepinca bio je u nedjelju i liturgijski se ne može slaviti ispred svetkovine Dana Gospodnjega. U Misi zeleno liturgijsko ruho, u srcima molitva po zagovoru bl. Alojzija Stepinca za čiji smo se spomendan pripremili trodnevnicom koju su predvodili: 1. večer don Pero Pavlović, župnik Rotimlje i Stjepan Krsta; 2. večer don Stipe Gale, župnik Aladinića i 3. večer don Mile Vidić, župnik drevne prenjske župe i poslije Domovinskoga rata novonastaloga naselja Bobanovo Selo. Ugostili smo i žensku klapu Narenta, koja je misno slavlje uzveličala u petak. Posebno su pripremile responzorij, koji nosi naslov Stepinčeva biskupskoga gesla, In Te, Domine, speravi (U Tebe se, Gospodine, uzdam), kojega je uglazbio don Dragan Filipović. Treće večeri trodnevnice posjetili su nas naši mlađi svećenici i dvojica ovogodišnjih đakona don Petar, rodom iz ove župe i don Domagoj, rodom iz župe Polog, koji se prigodice okupe i zapjevaju na Misama. Ovu smo večer molili za nova duhovna zvanja u Crkvi Božjoj.
Prije večernjih Misa bila je prigoda za svetu ispovijed, u četvrtak smo adorirali pred Presvetim, a u petak i subotu molili krunicu s litanijama na čast bl. Alojzija Stepinca. Trodnevnica je bila duhovno bogata i ispunila srca vjernika.
U nedjelju je bilo posebice svečano. Dok je ispred svećenika koračalo 13 ministranata noseći križ i svijeće u procesiji ušli smo u crkvu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. S kora nas dočekuju glasovi dječjega zbora Put ljubavi, zbora mladih Mir. Župnik don Nikola Menalo pozdravlja kolege svećenike don Luku i don Đuru kao i kapelana don Ivana, te napose predvoditelja misnoga slavlja, stolačkoga župnika don Rajka Markovića.
Nakon župnikova pozdrava uslijedio je don Rajkov uvod u svetu Misu u kojem nam je stavio Spasitelja ispred nas i zagovor blaženoga Kardinala preko kojega molitvama molimo i za mjesnu i za opću Crkvu kajući se za grijehe koje nanosimo posebno otajstvenom Tijelu Kristovu.
Misna čitanja i molitvu vjernika pročitali su mladi.
Propovjednik je od samoga početka počeo nizati nevjerojatne podatke iz života bl. Alojzija. Od Stepinčeve 36. godine kada je izabran kao najmlađi biskup u Crkvi do 62. godine života kada je mučenički podnio smrt za Krista i Crkvu. Opisao je i ulogu Papa u njegovu životu te kako ga je Benedikt XVI. uvrstio među 16 uzora čiji životi svijetle kao svjetionici u životu vjernika i obasjavaju njihova srca. Prvenstveno je to karakter kojega je imao Stepinac nasuprot Zlu utjelovljenu kroz razne ideologije i osobe. Biti karakter u obitelji, Crkvi i narodu uvijek se cijenilo i cijeni. Zamoliti blaženoga Alojzija da nam izmoli što više karakternih ljudi u Crkvi i narodu to je želja svakoga vjernika.

Izvor: Crkva na kamenu