Bl. Ozana neustrašiva u vjeri

Foto: Cnak

KOTOR – U svečanom ozračju vazmene osmine blagdan bl. Ozane Kotorske proslavljen je u Kotoru u subotu, 27. travnja, Misama i molitvama pred blaženičinim neraspadnutim tijelom u crkvi Svete Marije od Rijeke. Slavljene su četiri svete Mise u 6, 8, 10 i 18 sati.
Misu u 10 sati predslavio je fr. Tomislav Kraljević OP, prior dominikanskoga samostana u Dubrovniku, a koncelebrirali su fr. Nikola Mioč OP, don Rémi Griveaux župnik župe Saint-Germain de Charonne u Parizu, na čijem se području nalazi Hrvatska katolička misija u tom gradu, uz liturgijsku asistenciju brata Drage Ferenceka OP.
Prisjetivši se ukratko životnoga puta bl. Ozane, fr. Tomislav ga je povezao s vjerom apostola koji su imali iskustvo Krista uskrsnuloga koji ih je poslao propovijedati Evanđelje po svem svijetu. Fr. Tomislav pozvao je okupljene vjernike da po primjeru i zagovoru bl. Ozane, svjedoče živoga Boga u svijetu, radost Uskrsnuća usprkos svim životnim poteškoćama.
Mjesnim vjernicima pridružili su se hodočasnici i štovatelji bl. Ozane iz Dubrovnika, među kojima i Dom umirovljenika te sestre dominikanke s Korčule. Pjevanje je predvodio zbor samostanske crkve sv. Dominika u Dubrovniku. Tijekom dana, svoje štovanje blaženici iskazali su i mještani iz Releza, rodnog sela blažene Ozane Kotorske.
Središnje misno slavlje u 18 sati, predvodio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, u zajedništvu sa svećenicima Kotorske biskupije, a suslavili su i dominikanci fr. Ivan Marija Tomić i fr. Ljudevit Jeđut iz Zagreba, te fr. Mihael Mario Tolj iz Gruža (Dubrovnik).
“Vidjeli smo kako su apostoli nakon Kristova uskrsnuća bili neustrašivi. Povijest prve Crkve, apostoli, nam upravo to poručuju, da budemo potpuno opredijeljeni za Krista, da budemo neustrašivi”, rekao je biskup.

Izvor: Crkva na kamenu